Laži, prevare i obmane oko formiranja vlasti na USK-u!

Za srijedu, 15.02.2023. zakazan je, tko zna koji po redu, radno-konsultativni sastanak stranaka koje participiraju u Skupštini USK-a.

Rezultat dosadašnjih sastanaka su dvije nezakonite vanredne sjednice Skupštine, Skupštine koja još nije konstituirana!!!

Očigledno da većini odgovara „bezvlašće“ i da je plan zadržati ovakvo stanje što dulje.

Medijsko izvještavanje ili naručene i dozirane informacije građanima imaju za cilj pripremiti javnost za čin koji se ničim „normalnim“ ne može opravdati ukoliko želite ostati dosljedni vlastitim uvjerenjima i javno iznešenim stavovima.

Čekanje formiranja Vlade Federacije BiH kao uvjeta za postizanje političkog dogovora na USK-a  je uvod u prevaru birača SDA i NES-a.

Da bi njihovi postupci bili prihvaćeni u njihovom biračkom tijelu MORA se vještački stvarati atmosfera o opasnosti od Srba i Hrvata. Mora se IZMISLITI težnja susjednih država o navodnoj želji za pripajanje teritorija države, koju su zajedničkom politikom besramno opustošili i opljačkali.

Čak je retorika kojoj smo izloženi preslikana iz perioda 1993. kako bi ciljevi kojima teže dosegli razinu iz koje Europa izgleda kao šarena laža. Baš kao „nekad“, prevladava psihički teror plaćenika nad slobodnom voljom ljudi, nevjerojatna količina primitivizma, mržnje i neznanja kao najvećeg znaka prepoznatljivosti tih i takvih.

Rezon da “ većina može sve “ uništio je biće bosansko-hercegovačkog intelekta i rezultiralo ugnjetavanjem slobodne misli i pameti silom primitivizma i teškog neznanja.

Na tim postavkama priprema se nastavak Konstituirajuće sjednice Skupštine, odnosno imenovanje rukovodstva Skupštine, formiranje Kolegija i radnih tijela.

Da bi skinuli veo tajne s postupka oko kojeg se stvara tolika „fama“, krenimo redom:

  • Rukovodstvo Skupštine kantona čine TRI člana, iz reda TRI konstitutivna naroda u BiH koji su izabrani većinom glasova Kluba naroda kojima pripadaju.
  • U Skupštini USK-a Klub Srba čini samo JEDAN zastupnik, Mladen Lonić (SDP), koji je ujedno i jedini prjedlog za rukovodstvo Skupštine iz reda Srpskog naroda.
  • Klub Hrvata u Skupštini USK-a čine TRI zastupnice, Ines Delić (SDA), Tanja Šantić ( NES ) i Elvira Abdić Jelenović ( LABURISTIČKA STRANKA ). Tanja Šantić ( NES ) je predložila Ines Delić ( SDA ) za kandidata na poziciju rukovodstva Skupštine. S njihova DVA glasa Ines Delić je prihvaćena kao prijedlog.
  • Klub Bošnjaka čini 25 zastupnika koji pripadaju strankama SDA, NES, NiP, DF, S BiH, POMAK, Njihova stranka i predlažu JEDNOG kandidata za rukovodstvo Skupštine.
  • Skupština većinom glasova POTVRĐUJE sva TRI kandidata
  • Potvrđena TRI kandidata između sebe biraju Predsjedavajućeg Skupštine.

Od konstituirajuće sjednice USK-a, problem je u Klubu Bošnjaka, odnosno u raspodjeli pozicija koje pripadaju Bošnjacima.

Pričom o stvaranju „komotne“ većine nastoje se ispoštovati dogovori prema manjim strankama, prema dojučerašnjim partnerima koji nisu više toliko važni, obzirom na sporazume i dogovore koji su postignuti.

Očigledno da SDA i NES ne žele javno prezentirati Sporazum koji su u dva navrata i konzumirali. Prvi put kad je zastupnica SDA poslala zastupnicu NES-a u federalni Dom naroda, koja je kasnije podržala spornog Miletića u državni Dom naroda i tim činom uzdrmala „Osmorku“, a drugi put kad je NES-ova zastupnica predložila i podržala SDA-ovu zastupnicu za rukovodstvo Skupštine USK-a.

Ne treba zanemariti ni činjenicu da je A SDA – NES podrškom SDA-ovom kandidatu za člana Predsjedništva BiH, Bakiru Izetbegoviću, nagovjestio dvije stolice na kojima će pokušati sjediti tokom formiranja vlasti na svim razinama.

Sjedenje na dvije ili više stolica je upravo ono što imamo danas! Takva politika je iznjedrila političare koji na „dugme“ dolaze, glasaju, odlaze i apsolutno ne znaju niti ih interesira da li je to što podržavaju u skladu s Ustavom, zakonom ili Poslovnikom o radu Skupštine.

Strah od gubitka pozicije, ovisnost o političkoj i budžetskoj plaći  je sljepilo i ludilo iz kojeg teško da se svojom voljom mogu izvući.

Zasljepljeni prihvataju da netko izvali „ da prihvatimo ono što imamo“, što u prijevodu znači da bi ti i takvi prihvatili formiranje rukovodstva Skupštine bez predstavnika BOŠNJAKA, čitaj predstavnika najzastupljenijeg naroda u USK-a i tim činom prekršili Ustav i Poslovnik kojeg su i sami usvojili.

Politička igranka na USK-a je odraz straha od odgovornosti za postupke i djela koja su zajedno planirali i činili nad imovinom privrednih subjekata, fizičkih lica, javnim dobrom i ovisnosti o zlouporabi ovlasti i položaja čime su prouzročili nesagledive štete državi i društvu.

 

Predsjednica Laburista BiH

Elvira Abdić Jelenović, mag.ing.aedif.

 

Dana, 14.02.2023.