Laburisti BiH: Vuk dlaku mijenja, ćud nikada

Krajina i krajišnici su oduvijek bili specifični. Kultura njenih stanovnika odlikovala se otpornošću ali i buntovnošću prema centrali, prema Sarajevu. Tvrdoglavost, dosljednost i lokal patriotizam krasili su istinske krajiške predstavnike. Zbog toga su bili osuđivani, protjerivani i ubijani, a u tim postupcima krajiškim neprijateljima su pomagali i sami “krajišnici”. Uvijek se radilo o ljudima koji su se prodavali za sitno, a svom narodu obezbjeđivali mrvice, sijali razdor i mržnju.

U posljednjih 20. godina krajiški predstavnici su Krajini uspjeli donijeti samo uspjeh ali na privatnom planu. Niti jedan predstavnik nije imao snage da kaže dosta, da se bori za Krajinu. Oni istinski koji su to činili nisu bili brojni, nisu imali većinu ali njihov glas se čuo.

Krajina je služila kao plodan teren za poreze i izborne glasove, a njena većina šutnjom isto odobravala. Grantovi i sredstva koja su dolazila trošila su se za plate, sumnjive investicije a građani se sve više okretali granicama i surovom zapadu.

Protekli izbori pokazali su da je i Krajina ovog puta poslužila kao plodno tlo.

Ne prirodne koalicije, istrošena lica imali su zadatak, imali su obavezu prema Sarajevu.

Velika Kladuša posebno, ali i ostale općine USK-a bile su na udaru neviđenih kampanja. Bilbordi, leci i drugi propagandni materijali krasili su betonske stubove, prostore pored cesta, zidove, kuće, saobraćajne znakove.

Dijelili su se kurbani, pijesak, postavljao asfalt, dijelila polovna roba, plaćali glasovi, vršio pritisak na građane. Cilj je jedan, natjerati ljude da izađu na izbore i glasaju za “njih” ili da ostanu kod kuće, ali samo da ne glasaju za one tvrdoglave, dosljedne, lokal patriote.

Kampanja političkih protivnika koja se vodila u Velikoj Kladuši uspjela je u jednom dijelu, dok u drugom iznenadila je i same doušnike, neprijatelje ovog kraja. Uspjeh se mjerio po maloj izlaznosti birača, a neuspjeh jer neprijatelji nisu dobili očekivanu podršku ali i ispunjen cilj.

Ko drugome jamu kopa, sam u nju upada…

Da je “jedan čovjek” trn u oku koji zna izazvati poteškoće dokazao je i bivši Premijer USK-a. Prilikom obraćanja građanima, bilo da se radi o skupovima, otvaranju puteva, posjeti naseljenim mjestima sad već bivši Premijer nije štedio riječi mržnje prema njemu i njegovoj porodici. Oko sebe je okupio sve one koji ih preziru (rukovodstvo DNZ-a i druge), pa čak i novopečenog Kladuškog načelnika koji se razotkrio, koji je po njegovim uputama već nekoliko mjeseci blokirao rad Općinskog vijeća Velika Kladuša, vodio monologe na Kladuškom radiju, dijelio SDP-ov promo materijal, lobirao za SDP, otvarao puteve, postao zavisan a sve sa ciljem umora, zbunjivanja građana.

Jedinstveni-ujedinjeni, pročitani…

Blokada investicijskog ciklusa preduzeća As-Agrofeniks d.o.o. nije slučajna. To dokazuje i prošlogodišnje otvoreno-naručeno pismo Premijera USK-a Općinskom načelniku Velike Kladuše, ali i potpis Načelnikovog saradnika a ne njega na urbanističkoj saglasnosti istoimene firme. Kome smeta otvaranje novih radnih mjesta nakon 20. godina?

Evropski (p)okret, hair česma, mešetarenja i ucjene Općinskih vijećnika, zbunjivanje dijaspore, blokada Općinskog vijeća Velika Kladuša, nerad Organa uprave predstavlja dobro pripremljen scenarij adresiran Laburistima BiH.

Režiseri su otkriveni!

Narod se „pokajao“ opet!

Bez obzira na prepreke, Laburistička stranka ne odustaje od svojih programskih ciljeva, Laburisti Krajine ne odustaju od parole „Posao svima“. Borba protiv bijede, nezaposlenosti i siromaštva nema alternativu. Sa onim što smo dobili dosljedno, istinski, ne odričući se prošlosti nastavljamo dalje borbu za ovaj kraj, za bolji život, za bolje sutra.

Istina je jedina stvar koja se ne može uljepšati…

 

PR Laburista BiH