Laburisti BiH: ĆUTANJE JE ZNAK ODOBRAVANJA!

KORUPCIJA I KRIMINAL su teme o kojima se piše, govori na okruglim stolovima, poslaničkim klupama, raznim tribinama. Najčešće sve završi s nekoliko zaključaka koji neobvezuju nikog i ništa ali na trenutak uliju nadu onima kojima ništa više nije ostalo.

Kad je Općinski sud u Velikoj Kladuši, 21.05.2009.godine, zakazao I ročište za prodaju nekretnina Agrokomerca- „MESNE INDUSTRIJE“, procijenjene vrijednosti 21.894.735,00 KM, a za naplatu FIKTIVNIH potraživanja poduzeća LIJANOVIĆ iz Širokog Brijega i 5 fizičkih lica u ukupnom iznosu od 1.028.633,90 KM, Udruženje za zaštit nezaposlenih dioničara Agrokomerca je organizirao prosvjed, a sve s ciljem da prizove svijesti, savjesti i razumu one koji su sjedili u izvršnoj vlasti kao da se ništa ne događa.

Gotovo jezivo je izgledala borba za očuvanje radnih mjesta. S jedne strane hiljade obespravljenih, gladnih, nezaposlenih dioničara i radnika Agrokomerca i njhove djece, a s druge strane špaliri specijalne policije. Transparenti su govorili umjesto ljudi, kratke, jasne i bolne poruke koje su obišle Bosnu i Hercegovinu i svijet. 

Kroz rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o gospodarskim društvima, Izvješća o radu i Programu rada Agencija za privatizaciju u USK-u i u Federaciji BiH, Zakonu o vrijednosnim papirima, Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, Izvjećima o radu Kantonalnog tužiteljstva, Izvješća o radu Kantonalnog i Federalnog pravobraniteljstva, Zakona o inspekcijama  i dr, kroz izaslanička pitanja, inicijative, prijedloge, nastojala sam upozoriti i navesti odgovorne u vlasti da pokrenu postupke provjere izrečenih navoda kako bi spriječili uništavanje Agrokomerca, nosioca razvoja jednog velikog dijela BiH. 

Nažalost, nismo dobili odgovor, osim što je iz dana u dan devastacija objekata, demontaža kompletnih peradarskih farmi i prodaja u staro željezo bilo sve veća i otvorenija. Svima je bilo jasno da se radi o sprezi kriminala i vlasti samo što to oni koji trebaju nisu htjeli vidjeti. 

Intervju na TV USK-a ( jedini nastup na toj TV kući u 8 godina mandata ) napravljen je netom prije prosvjeda koji je organiziran u Velikoj Kladuši i nakon što je Skupština USK-a jednoglasno usvojila REZOLUCIJU o Agrokomercu. Dok sam pisala tekst Rezolucije vjerovala sam da će ona promijeniti nešto u glavama onih koji su tako jednostavno, bez obaveza i bez prevelikog razmišljanja digli ruku za nju.  

Iako je prošlo 5 godina, tema je interesantna i danas.

VIDEO:

ZASLANIK:

   Elvira Abdić Jelenović