KRŠENJE USTAVA – PRILIKA ZA NAPREDAK: „ Stav je mala stvar koja čini veliku razliku!“

Tako je to bilo nakon prošlih izbora kada su „politčki moćnici – jadnici“ odlučili formirati vlast kupujući svakog „lokalnog političkog jadnika“ koji je bio spreman prodati sve za mrvu moći koja se brzo istopila.

Za Bosnu i Hercegovinu je 17.03.2011.godine i sjednica Doma naroda koja je održana taj dan samo jedan od događaja koji je produkt nepoštivanje Zakona, Ustava ili pak Presude nekog od sudova. Žalosno zaključujem da je tog dana zahvaljujući, prije svega SDP-u i SDA-u , a potom i svim drugim političkim partijama koje su ih podržale, izvršena potpuna „centralizacija“ jednog zakonodavnog tijela u kojem se „oni“ koje je birao narod više ništa nisu pitali.

Proglašen je, a ne izabran, Predsjednik Federacije BiH iz reda Hrvata, a da Klub Hrvata u Domu naroda nije bio ni formiran. Nije suvušno podsjetiti da je CIK dao službeni odgovor kako se nisu stekli uvjeti za održavanje „sporne“ sjednice i kako će to biti moguće tek onda kada se izaberu delegati za Dom naroda iz svih 10 Kantona.

U tom silovanju demokracije svako od sudionika je dobio nešto. Tadašnji Predsjedatelj Doma naroda koji je i sazvao sjednicu, pretvarajući se da su za to stečeni uvjeti, predložen je i izabran u državni Dom naroda i to istim onim rukama koje su se pobrinule za imenovanje Predsjednika Federacije BiH.

Sve to ne bi bilo moguće bez stručne pomoći „sekretara“ Doma naroda koji je „slučajno“ bio predsjednik Povjerenstva za izradu Ustava Federacije BiH. Uostalom, tko bi bolje poznavao „rupe u zakonu“ od onih koji su učestvovali u njihovoj izradi?! Naravno, nagrađen je kao što to u tim slučajevima biva, članstvom u NO poduzeća u većinskom vlasništvu države.

Da nije svako zlo za zlo je i saznanje do kojeg sam došla na samom početku svog poslaničkog staža, a to je: „Ono što nije objavljeno u Službenim novinama kao da se nije ni dogodilo“.

Tragom tog, a na samom kraju svog mandata u Domu naroda nisam dobila objašnjenje  „Kako je moguće da poslanik koji nema mandat glasa?“ Naime, nama, poslanicima u Domu naroda mandat je dodijeljen 09.05.2011.godine ( Službeni glasnik BiH BR.34, strana 138 ). Period od 53 dana bezvlašća, sramote jedne demokratske zemlje i njenih izabranih dužnosnika, pao je u zaborav.

Nisam dobila ni objašnjenje „Zašto Klub Srba u Domu naroda nije predložio Potpredsjedatelja gotovo 4 godine? “ Ali kada to nije važno njihovim predstavnicima zašto bi bilo meni?!

U svakom slučaju događaj od 17.03.2011. je odredio moj politički put, odredio je mene kao izabranog dužnosnika na kojeg se vršio neviđen pritisak, a koji je poštujući zakonodavstvo Države koju svi „navodno“ više vole, cijene i poštuju po političkom opredjeljenju, okrenula protiv sebe sav „šljam“ političke bahatosti.

Podsjećam da su se kreatori „urušavanja BiH“ danas ujedinili, da su zajedno i da najavljuju promjene. Nisu kažnjeni za nepoštivanje Ustava, nisu čak ni spriječeni da se kandidiraju za najviše razine vlasti i u istom duhu euforičnih obećanja i otrcanih krilatica navodnog „puta u Europu“ pokušavaju nas uvjeriti kako su uz narod i kako je u takvom i samo takvom jedinstvu snaga. Snaga, za šta?

                                                                                                                      IZASLANIK:

                                                                                                              Elvira Abdić Jelenović

Velika Kladuša, 09.10.2014.