KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA USK-a

U četvrtak, 20.11.2014.godine održana je konstituirajuća sjednica Skupštine USK-a na kojoj su novoizabani poslanici preuzeli mandat.

Nakon polaganja svečene prisege sjednica je prekinta, a njen nastavak će uslijediti najkasnije do 10.12.2014.godine kada moraju biti izabrani delegati u Dom naroda.

Laburističku Stranku BiH će u mandatnom periodu 2014.-2018. U Skupštini USK-a predstavljati Mirvet Beganović i Rasim Kantarević.

Sukladno Ustavu i Poslovniku o radu Skupštine, Mirvet Beganović će zauzeti mjesto Predsjedavajućeg ili jednog od zamjenika Predsjedavajućeg Skupštine USK-a i ujedno je jedini kandidat za Dom naroda Federacije BiH iz reda hrvatskog naroda.

Mjesto Predsjedavajućeg ili jednog od zamjenika Predsjedavajućeg Skupštine USK-a pripada Mladenu Loniću ili Željku Mirkoviću (SDP) ( ovisno o njihovom dogovoru ) koji će ujedno biti i kandidati za Dom naroda Fedracije BiH iz reda srpskog naroda.

U narednom periodu ostaje da se formira Klub Bošnjaka koji broji ukupno 25 poslanika. Oni će na svojoj sjednici birati Predsjednika Kluba, 2 kandidata za Dom naroda Federacije BiH i kandidata za Predsjedavajućeg ili zamjenika Predsjedavajućeg Skupštine USK-a. Laburistička stranka nema poslanika iz reda bošnjačkog naroda i ne može utjecati na izbor u ovom Klubu.{adselite}

Da bi se završilo konstituiranje Skupštine USK-a mora se postići dogovor o formiranju parlamentarne većine. To podrazumjeva i dogovor oko formiranja Vlade USK-a.

Nositelj aktivnosti oko formiranja parlamentarne većine je SDA, stranka koja je na proteklim izborima osvojila najviše mandata u Skupštini USK-a.

Bitno je podsjetiti da je aktualnoj Vladi USK-a izglasano nepovjerenje, da od 9 ministara ima samo 5 i da je protuzakonito i suprotno Ustavu izvršeno imenovanje 3 vršioca dužnosti Ministra.