KOME JE ŠEMSUDIN DEDIĆ „NAMAKAO“ 15 MILIONA KM NOVČANIH POTICAJA U POLJOPRIVREDI?

Činjenica je da Vlada FBIH nije izvršila isplatu u iznosu od 15 miliona KM poljoprivrednim proizvođačima kao pomoć usljed nastalih posljedica koronavirusa i nepogodnih vremenskih uslova, a koje je u septembru prošle godine čvrsto i odgovorno obećala!

Nema odgovora gdje je „zapelo“, a  prošla  su već 3 mjeseca otkako sam  od resornog ministra Dedića tražila Informaciju o neutošenim sredstvima.

U međuvremenu, ministar Dedić, zajedno sa vjernim stranačkim saradnicima, pomoćnicima i savjetnicima, osigurao je isplatu od čak 90 miliona KM privatnim preduzećima na nivou Federacije BIH na osnovu netransparantnih kriterija dodjele.

Ni manje ni više, nego bliskim stranačkim aktivistima i poznanicima!

Isti uz pomoć plaćenih medijskih članaka, sastanaka sa političkim istomišljenicima i vikend ležernim šetnjama po terenu, daje do znanja da je otpočela njegova aktivna  izborna kampanja.

Svjedočimo učestalim medijskim istupima, do sada, anonimnog savjetnika ministra na nivou Unsko-sanskog kantona,  koji uz odobrenje stranačkog šefa, mapira ciljane skupine koje će kroz dodjelu poticaja kroz poljoprivredu  promovirati SDA stranku na predstojećim izborima.

Premijer FBIH konstantno poziva sve predstavnike vlasti da budu dio rješenja, dok istovremeno  SDA kadrovi kritizuju rad općinskog načelnika Fikreta Abdića vješto „prepisujući“ na kanton i Federaciju njegovu viziju za oporavak privrede i poljoprivrede.

Hvalospjevi o Strategiji za razvoj poljoprivrede i budžetskom povećanju za potrebe poljoprivrednih proizvođača  zapravo su od prije prepisane riječi, u koje Ministar ni sam nevjeruje.

Ukoliko krajnji korisnici „vjeruju“ u uspješnost metoda Vlade FBIH za pomoć oporavku poljoprivredi zašto javno nisu „proslavljene“ rekordne sume novca koje će dobiti usvajanjem budžeta za 2022.godinu?!

Jasno je , krajnji cilj nije oporavak poljoprivrede, već plan kako da se kroz Budžet Federacije BIH za 2022. godinu izvuče novac za privatne kampanje i kupovinu biračkog tijela.

Koristiće Ministar vjerovatno isti metod: „BUDŽETSKU KUPOVINU“ nekadašnjih članova Laburističke stranke BiH!

Uz pomoć budžetskih sredstava i resursa kreće u „ležernu šetnju“ po terenu, uz ambiciju da zadrži postojeću funkciju ili da se podigne „nivo više – bliže“.

Jedno je sigurno, nagledat ćemo se „ šetnji pod rotacijama“, presijecanja crvenih vrpci i plaćenih objava uz sponzorstvo Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBIH.

 

Velika Kladuša, 14.03.2022.

                                                                      Elma Đogić, zastupnica u PD PFBIH