KO JE PRIVATIZIRAO HUTK “STARI GRAD”???

Postalo je suvišno naglašavati da su u velikokladuškim preduzećima vlasnička prava u rukama države i da je ta ista država preko svojih podobnih kadrova bez imalo stida, straha ili razmišljanja, uništila osnovna ljudska prava, u prvom redu radničke klase i svega onoga što je ona svojim rukama sagradila.

U slučaju Velike Kladuše, podobni kadrovi DRŽAVE su bili i ostali upravo LOKALISTI, „ISTINSKI“ kladuščani, koji su u cilju svoga ličnog bogaćenja, sticanje političke moći i ugleda PREGAZILI dostojanstvo svojih sugrađana, predstavljajući im se kao „ borci za radnička prava“ ili „borci za interese Velike Kladuše na višim nivoima vlasti“.

Uzmimo za primjer Stari grad Velika Kladuša koji predstavlja zaštitni znak Velike Kladuše i njenih građana. Poslijeratnom raspodjelom „plijena“ HUTK Stari grad se nalazi u rukama Kladuške SDA i njenih poslušnika.

Devastacija Starog grada traje preko 20 godina i više je nego žalosno što se događa sa biserom Kladuškog turizma.

HUTK Stari grad je poslije rata opljačkan, a do danas „nije utvrđeno“ tko je to učinio i po čijem nalogu. HUTK trenutno upravljaju lica, porodice koja su bliska SDA, te služi kao svadbeni salon i mjesto za promociju SDA i donedavno drugih stranaka te njihovih kadrova, (druženja, seminare, konferencije, stranačke aktivnosti i slično.)

Ovaj Kladuški biser je u posjedu privrednog društva „Agrokomerc“ d.d. Velika Kladuša, posjeduje internu blagajnu, fiskalnu kasu i ostalu „zakonski propisanu dokumentaciju“, direktora strateško poslovne jedinice koji upravlja navedenim kompleksom, te on se trenutno ne nalazi u zakupu ali da je isti funkcionalan sa smanjenim kapacitetima.

Sav PROMET koji se ostvari u HUTK Stari grad upotrebom imovine isključivo se naplaćuje i raspoređuje u gotovini bez IKAKVIH OBAVEZA prema bilo kojoj državnoj instituciji.

Inspekcijski nadzori u ovom kompleksu su vršeni, izrečene su mjere privremene zabrane rada u nekoliko navrata, izdavana su rješenja o dodatno utvrđenim obavezama te su izdavana rješenja o otklanjanju nepravilnosti ali nažalost sve kratkog trajanja.

To je činjenica koja potvrđuje tezu da upravo DRŽAVA stoji iza onih koji su 20 godina “tiho“ uništavali imovinu Velike Kladuše i njenih građana.

Kada se pogleda period od završetka lokalnih izbora 2012 godine, mnogo toga se u Velikoj Kladuši promjenilo i upravo su najveće promjene doživjeli oni koji su direktno ili indirektno bili vezani za prije svega budžet Općine Velika Kladuša i oni koji su imali „veze“ sa DRŽAVOM kojoj su nesmetano omogućili sistematsko siromašenje građana.

Tako su do jučer „zakleti neprijatelji“ postali PARTNERI ali bez rezultata svoga rada, bez borbe, vođeni isključivo svojim kućnim budžetima.

Dešavanja poput sudskih ročišta za prodaju „Prehrambene industrije“ Agrokomerca koji je bio čisti dokaz dugogodišnjeg uništavanja poslovnog područja Agrokomerca, njegove imovine, radnika i dioničara, dešavanja unutar velikokladuških firme Saniteks i Grupeks te dubokim malverzaijama unutar upravljačkih struktura ovih firmi dokaz su da politika na

području općine Velika Kladuša započinje i završava samo „reagiranjem“ stranaka koji nemaju stav ni o čemu ili ga ponekad imaju ali bez dovoljno hrabrosti da ga iznesu, prvenstveno JAVNO.

Nemaju tu hrabrost jer su upravo političke stranke, „moćnici“ političkih stranaka na široka vrata svojim potezima, „poznanstvima na višim nivoima vlasti“ unazad 20 godina omogućili nesmetan ulazak nepoznatih privrednih društava, vladinih poslušnika, na teren velikokladuških giganata koji uništavaju i posljednji brend KLADUŠKOG.

Zaneseni sobom, djelujući na način koji je PROMAŠAJ na političkoj sceni na osnovu kojeg ništa nisu postigli su doveli do toga da nisu vidjeli da se siromaštvo uselilo u skoro svaku kuću u Velikoj Kladuši te da svaki dan sve više osoba napušta naše krajeve.

Da li će dešavanja oko kupovine radničkih potraživanja u sudskim procesima Agrokomerca od strane „nepoznatog“ kupca značiti prestanak okupacije Velike Kladuše?!

Jedno je sigurno, usta su im puna „brige“ za građane Velike Kladuše a oni su i dalje na čudan način „opijeni osvetom“ i dalje od sebe ne vide te sve nas zajedno vuku na dno.

Elma Đogić, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH

Velika Kladuša, 03.03.2017.godine