KO JE KRIV- LABURISTI!? – I DIO

Prošlo je više od godinu dana od usvajanja Odluke o osnivanju Javne ustanove „KOMUNALNO STAMBENI FOND“ Općine Velika Kladuša („Službeni glasnik Općine Velika Kladuša“, broj 7/13 od 31.07.2013. godine). Zadatak novoosnovane ustanove imao je za cilj pokretanje seta investicija čijom bi realizacijom došlo do otvaranja javnih radova, ali i obezbjeđivanja novih radnih mjesta, kako u proizvodnim tako i uslužnim djelatnostima. Za sprovedbu Odluke bio je zadužen Općinski načelnik a za prijavu i upis kod nadležnog organa Kajtezović Selim.

Na X sjednici OV Velika Kladuša, održanoj 26.09.2013. godine  usvojena je Odluka o pristupanju izradi Regulacionog plana Šumatačke luke za period 2013-2023. godine („Službeni glasnik Općine Velika Kladuša“, broj 8/13 od 26.09.2013. godine). Rok za izradu Regulacionog plana Šumatačke luke bio je 6 mjeseci od dana zaključenje Ugovora sa nosiocem izrade. Nosilac pripreme izrade Regulacionog plana Šumatačke luke je Općinski načelnik, putem Službe za građenje, komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša.

Sprovedba prethodno pomenutih Odluka imala je „viši“ cilj a to je nastavak na proljeće 2014. godine investicionog ciklusa preduzeća AS-AGRO FENIX, nove budućnosti ovog kraja započete 31.08.2013. godine obilježavanjem tzv. kamena temeljca.

Šta misli o svemu ovom Općinski načelnik je pokazao svojim ne pojavljivanjem 31.08.2013. godine u Šumatcu, pravdajući svoj izostanak službenim putem. Da u Bosni i Hercegovini se ništa ne dešava slučajno pokazao je Hamdija Lipovača svojim otvorenim pismom 30.08.2013. godine. Pitanja koja su upućena Općinskom načelniku Velike Kladuše u tom pismu bila su zastrašivačkog karaktera. Kao prilog tome ide i potpisivanje urbanističke saglasnosti po ovlaštenju Općinskog načelnika od strane Ismeta Hušidića a ne i samog Načelnika.

Službeni put, otvoreno pismo, potpis na urbanističkoj saglasnosti su dio planiranog scenarija u režiji ni manje ni više, Hamdije Lipovače i „našeg“ Načelnika.

Sve je počelo daleko prije…

Prvi kontakti Hamdije i Općinskog načelnika Velike Kladuše počeli su preko Udruženja Evropski pokret u BiH, čiji je počasni Predsjednik ni manje ni više Hamdija Lipovača. To je rezultiralo da se 01.07.2013. godine u Općini Velika Kladuša, tačnije organu uprave otvori Ured za regionalnu saradnju – Kantonalni ured Evropskog pokreta u Unsko-sanskom kantonu. Kao koordinator aktivnosti Evropskog pokreta u ime Općine Velika Kladuša postavljen je Enes-Eno Halilović.

Enesu je na Evropski način pripremljen Ured i radno mjesto, naravno na račun budžetskih korisnika Općine Velika Kladuša. Na žiro-račun Evropskog pokreta otvoren kod Raiffeisen banke počela su pristizati sredstva (1.500,00 KM zaključkom Općinskog načelnika od 29.05.2013. godine „Službeni glasnik Općine Velika Kladuša“, broj 5/13; 2.000,00 KM zaključkom Općinskog načelnika od 03.02.2014. godine „Službeni glasnik Općine Velika Kladuša“, broj 2/14). Pored sredstava budžeta na račun Evropskog pokreta pristizala su sredstva i od Javnih preduzeća VIK-Komunalije. Sredstva su imala za cilj obezbjediti Enesa-Enu Halilovića do boljih prilika. Od kuda su još sredstva pristizala?

Kako je ovo Udruženje doprinijelo Velikoj Kladuši? Procijenite sami.

 Istina je jedina stvar koja se ne može uljepšati. Nastavlja se…

 

PR Laburista Velika Kladuša