KNJIGA EMINA HUSKIĆA JE ZLOČIN A NE NAGRADA

Povodom prve dodjele Novinarske nagrade „Emin Huskić“ novinarki RTV USK Ajši Pehlić, za „najbolje novinarsko ostvarenje u prošloj godini“ serijal „Svi zločini Fikreta Abdića“, od strane rukovodstva ove medijske kuće, Laburistička stranka BiH upućuje slijedeće

 R E A G I R A NJ E

Činom utemeljenja i dodjele Novinarske nagrade „Emin Huskić“ autorici serijala „Svi zločini Fikreta Abdića“ Ajši Pehlić, rukovodstvo RTV USK je potvrdilo da je pod političkom kontrolom i zavisnosti od sive eminencije ratnog i poslije ratnog rukovodstva Kantona.

Serijal „Svi zločini Fikreta Abdića“ predstavlja jednostran  prikaz bliske prošlosti i dešavanja u tadašnjem Bihaćkom okrugu, danas Unsko-sanskom kantonu, sa ciljem obmane javnosti po poznatom receptu da pobjednici pišu prošlost.

Bez komentara sa druge strane sa blijedim argumentima, probranim sagovornicima novinarka Ajša Pehlić u serijalu je prikazala da joj nije bila bitna upućenost u događaje, istina, nego pravljenje serijala po mjeri naručioca, te potvrda već napisanih stranica knjige autora Emina Huskića, po kojem novoutemeljena Novinarska nagrada nosi ime.

RTV USK kontinuirano krši osnovne principe Kodeksa programskih sadržaja audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija u BiH, te bez ikakvih sankcija se i dalje financira sa Budžeta Unsko-sanskog kantona, što potvrđuje već izrečenu konstataciju političke ovisnosti.

U serijalu prvonagrađene novinarke se pojavljuju sagovornici bez argumentiranog redoslijeda i kriterija,a neki od njih su 2014. godine dali potpis podrške Laburističkoj stranci BiH znajući da je glavni strateg Stranke upravo Fikret Abdić, te nam ostaje nepoznato čime ih je „nagrađena“ novinarka uspjela dovesti pred kameru i navesti da, po tko zna koji put, promjene mišljenje.

„Novinarski uspon“ Ajše Pehlić predstavlja već uhodanu matricu uspjeha za mnoge koji su se okrenuli pristrasnom pisanju ili izvještavanju o liku i djelu Fikreta Abdića.

Jednako tako, utemeljenje spomenute nagrade i dodjela priznanja upravo za serijel pod nazivom „Svi zločini Fikreta Abdića“ dokazuje strah pojedinaca iz rukovodstva Kantona za vlastito učešće i odgovornost iz proteklog rata, a ponajviše strah od građana, koji su implementacijom izbornih rezultata za 2016. godinu jasno poručili što misle o presudi za ratni zločin.

Laburistička stranka BiH osuđuje zloupotrebu javnog medija i javnih sredstava u dnevno političke svrhe. U vrijeme kada sve više mladih odlazi iz Bosne i Hercegovine, RTV USK umjesto da svojim izvještavanjem popravlja ambijent, ono troši sredstva na projekte zablude u cilju „spašavanja“ odgovornosti pojedinih grupica.

                                                                                                                                              PR LABURISTI BIH

 Velika Kladuša, 05.01.2017.