“Kladuško ljeto 2023” održano u periodu od 15. jula do 05. augusta

“Kladuško ljeto” predstavlja jedinstvenu manifestaciju koja se po broju posjećenosti i raznolikosti sadržajnog programa stavlja u sami vrh kulturno-zabavnih događaja na području Unsko-sanskog kantona, ali i šire. Tradicionalno se održava od 2017. godine uz podršku Općinskog načelnika, a ove godine manifestacija je trajala u periodu od 15. jula do 05 augusta.

Aktivnosti Organizacionog odbora na planiranju i organiziranju programskih sadržaja započele su već početkom godine, a rješenjem Općinskog načelnika ova dužnost povjerena je članovima, kako slijedi:

1. Ilirjana Cakaj Kasumović, predsjednica OO
2. Edina Abdić Pleho, zamjenica predsjednice
3. Senad Šehić, član
4. Jasmin Šahinović, član
5. Elvis Odobašić, član
6. Elvira Abdić Jelenović, član
7. Šerif Čelebić, član
8. Aldijana Purić, član
9. Anel Gačanin, član
10. Esad Čović, član
11. Halid Melkić, član

Organizacioni odbor je, uvažavajući interese i potrebe građana Velike Kladuše, nastojao programske sadržaje prilagoditi svim kategorijama društva, od djece do onih najstarijih, pa su tako bili organizirani brojni muzički, zabavni, kulturni, sportski i zabavno-animacijski sadržaji.

Muzički sadržaji bili su najbrojniji, pa su Kladuščani tako imali priliku uživati u nastupima Harisa Džananovića, Zippo benda, Asima Bajrića, Elvire Rahić, Edina Hadžipašića, Seje Kalača, Alena Slavice, Amira Granda, Rade Lackovića, Don al Deena, Hake Obića, Arifa Galijaševića – Bauka, a muzički vrhunac održan je na Teferiču, kada su nastupili Nihad Alibegović, Dragan Stojković – Bosanac i Adna Svraka.

Poseban dio manifestacije bio je posvećen njegovanju tradicije i starih, krajiških, narodnih običaja, pa je tako i ove godine, održana Krajiška sofra, koju su pripremile članice Udruženja žena „Ašik Kladrma“ iz Podzvizda, UŽ „Svjetlost“ iz Vrnograča, UŽ Mala Kladuša,“ UŽ „Merjem“ iz Velike Kladuše, Udruženja Kladuščanki „Hasnija“, Udruženja za pomoć oboljelima od karcinoma „Sutra je novi dan“, kao i žene iz MZ Velika Kladuša. Iste večeri je nastavljeno slavljenje naše tradicije pa su tako posjetitelji uživali u odličnom kultuno-umjetničkom programu, smotri folklora. Smotra je započela svečanim defileom učesnika programa, domaćih i gostujućih kulturno-umjetničkih društava. Za realizaciju ovog bogatog programa koji je donio kolaž tradicionalne pjesme, igre i bogatih nošnji, bili su zaduženi članovi KUD-a „Tono Hrovat“, KUD „Biser“, KUD „SRC Šumatac“, gosti iz Vojnića, kao i članice UŽ Mala Kladuša, te folklorna sekcija UŽ „Ašik kaldrma“.

Veče književnosti jedan je od posebnih sadržaja koji je pronašao svoje mjesto u ovoj manifestaciji, pa je tako ove godine održan po drugi put. Ljubav prema pisanoj riječi i literarnom stvaralaštvu okupilo je posjetioce kako iz Velike Kladuše, tako i regiona, a dodijeljene su i nagrade za najbolje literarne radove na temu „Kladušo, grade moj“. Još jedan segmenat kulture obielježen je kroz Likovnu koloniju, na kojoj su učešće uzeli eminentni slikari, kako iz Velike Kladuše, tako i R Hrvatske.

Sportski sadržaji nezaobilazan su segment manifestacije „Kladuško ljeto 2023“ stoga su i ove godine održani turniri u uličnoj košarci i malom nogometu, nakon čega su najboljima dodijeljeni pehari, priznanja i novčane nagrade. Sportska priča manifestacije nastavljena je i uz fitnes događaj VK FIT DAY, a zadovoljni su bili i ljubitelji konjičkog sporta zahvaljujući uspješno održanim Konjičkim utrkama na Gradskom hipodromu.

Sadržaji manifestacije održavani su na Trgu mladih, te u Parku ORB „ 7 sekretara SKOJ-a“ , gdje su za vrijeme trajanja cjelokupne manifestacije kladuški ugostitelji i obrtnici prezentirali svoju gastronomsku ponudu, a posjetitelji su mogli uživati u dobroj hrani i piću.

Tehničku podršku manifestaciji pružili su uposlenici JKUP „Komunalije“, JP „Vodovod i kanalizacija“, službenici Policijske stanice Velika Kladuša, dok je medijski pokrovitelj manifestacije bio Radio Velika Kladuša.

Foto galerija: