KAZNITI ODGOVORNE ZA NEHUMAN ODNOS PREMA DJECI U ZAVODU PAZARIĆ

Ogorčenje javnosti i građana u potpunosti je razumljivo i opravdano kada je u pitanju nehuman odnos nadležnih institucija i njihovih uposlenika prema djeci- štićenicima u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić u kantonu Sarajevo. 

Ne ulazeći u eventualni politički motiv onih koji su objavili fotografije na kojima se vidi nehumano postupanje prema štićenicima ovoga Zavoda duboko kao građanin a potom zastupnik Laburističke stranke BiH u Federalnom Parlamentu osuđujem takav tretman prema istim.

Držim do toga da sve nadležne institucije u ovom slučaju, uključujući vladu Federacije Bosne i Hercegovine, Tužilaštvo, moraju po hitnoj proceduri utvrditi činjenično stanje i obavijestiti javnost o svima koji su odgovorni.

Ovom prilikom pozivam sva Ministarstva zdravstva i socijalne politike na području Federacije BiH,  a naročito resorno ministarstvo i Ministra Unsko-sanskog kantona da poduzmu sve aktivnosti oko provjere zdravstvenog stanje i odnosa prema štićenicima sa područja Unsko-sanskog kantona  koji su smješteni u Zavodu Pazarić. 

Imajući u vidu da se današnja bosanskohercegovačka politička scena pretvorila u „populističku arenu“ u kojoj sudjeluju nova lica političkih stranka u usponu željni pažnje medija i javnosti, duboko osuđujem da jedan od „oružja populizma“ bude ovakav ili sličan način. 

 

Velika Kladuša, 21.11.2019.godine.
Elma Đogić