KANTON BEZ IZVRŠNE I ZAKONODAVNE VLASTI! KAKO DALJE?

Privođenje Hamdije Lipovače bacilo je u drugi plan prosvjede budžetskih korisnika izazvanih kašnjenjima u isplati plaća i naknada za prijevoz i topli obrok. Prije samo desetak dana taj isti Hamdija Lipovača, Premijer u ostavci, javno je zatražio da ga Skupština USK-a razrješi dužnosti iako mjesecima obavlja tu dužnost bez suglasnosti Skupštine.

Gotovo da je javnost prešutno prešla preko činjenice da smo Lipovači u dva navrati izglasali nepovjerenje, da je pod pritiskom prosvjednika čak dao i ostavku i da u Vladi USK-a pored 6 članova SDP-a, uključujući i Hamdiju Lipovaču sjede i tri osobe koje je kompromisno imenovao SDA.

Tako nekoliko mjeseci imamo Vladu s Lipovačom kao premijerom u ostavci, Lipovačom kao Ministrom unutarnjih poslova, 4 Ministra koje je imenovala Skupština i 3 v.d. Ministra koje je imenovao SDA. Treba naglasiti da Zakon ne poznaje v.d. ministra ( vršioca dužnosti ministra ) i da je pitanje kome ti ljudi odgovaraju za svoj rad?

Ali, ko mari?

Odjednom nakon lišavanja slobode Hamdije Lipovače svi su junaci, svi znaju, svi sude i ne razmišljaju o tom da li su ga mogli spriječiti. Ne treba zaboraviti da je nakon Izbora zasjedala Skupština USK-a i da se od svega najviše žurilo sa usvajanjeem Rebalansa Budžeta u kojem je najveća pikanterija rezerva Premijera u iznosu od gotovo 900.000 KM. Kao predlagatelj materijala nije se pojavila Ministrica financija ali je ubrzo nakon toga dala priopćenje za javnost kojim je upozorila na stanje za koje je suodgovorna.

Kad malo bolje razmislimo, ništa nije slučajno. Ovo je jedini mogući scenarij.

Navodno bi se trebali začuditi kako su Institucije, napokon, počele djelovati i kako ovim spektakularnim bacanjem Lipovače na pod daju poruku kako nema nedodirljivih. U prvi mah čovjek bi pomislio da se radi o uhićenju teroriste koji se suprostavlja uhićenju ili je u najmanju ruku naoružan. Na trenutak čovjek izgubi iz vida da se radi o zlouprabi položaja i ovlasti ali istovremeno pomisli „ dobra lekcija za one koji danas obnašaju dužnost Načelnika“!

Ono što bi, uistinu, trebalo biti pitanje jeste: „ Što će Hamdija Lipovača u toku radnog vremena ( 10 i 30 ) kod kuće, pogotovo kada se zna kakva je situacija na USK-u i kad je ekonomsko-socijalno stanje gore nego ikad?“

To bi, svakako, trebalo potaknuti mnoge da razmišljaju koliko Ministri u Vladi svih nivoa vlasti provode vremena radeći, a koliko su posvećeni svojim privatnim obavezama?!

Za ta pitanja imamo vremena ali ono za što nemamo je problem nepostojanja kvoruma za rad Vlade USK-a. Budžetski korisnici su na rubu strpljenja, a vanbudžetski na rubu opstanka.

U narednom periodu će sve to eskalirati i nije važno samo reći tko je kriv, važnije je tražiti rješenja i izlaz iz ove situacije.

Kako se moglo čuti i pročitati u medijima, krenulo se s isplatama plaća budžetskim korisnicima i stalo jer je Lipovača uhapšen. Mi bi trebali povjerovati kako je on baš pred privođenje krenuo u Vladu da potpiše naloge za isplatu plaća. Moglo bi se još dogoditi da ga privremeno puste i da Sud ocijeni da bi nastale nesagledive štete za Kanton ukoliko bi se on zadržao u pritvoru. Svašta je moguće!

Ono što je izvjesno jeste da će Skupština USK-a morati sazvati Izvanrednu sjednicu ali će prethodno morati zaršiti konstituirajuću. Nikom se ne žuri, a mi smo danas Kanton koji nema ni izvršnu ni zakonodavnu vlast. Treba li reći više od toga?!

                                                                                                                 IZASLANIK

                                                                                                         Elvira Abdić Jelenović

Velika Kladuša, 18.12.2014.godine