KAKO SU KUGLICE IZ KINDER JAJA I KOMPENZACIJSKI MANDATI/POKLON MANDATI ZASJENILI VOLJU GRAĐANA?

Dešavanja koja su prethodila i koja još uvijek traju nakon održanih izbora u Bosni i Hercegovini, pokazuju na hitnu nužnost promjena u izbornom sistemu naše države, ukoliko se želimo okrenuti putu koji vodi prema Evropskoj uniji.
Birači su izašli na izbore i dali povjerenje onim kandidatima za koje su smatrali da će opravdati njihovo povjerenje i izlaskom na njih došli su do zaključka da su isti ZAVRŠENI.
Činjenica da nakon 3 mjeseca nema jasno formirane parlamentarne većine na federalnom nivou i pojedinim nižim nivoima vlasti jasno pokazuje da NIŠTA NIJE ZAVRŠENO.
Dodjele tzv. kompenzacijskih mandata/skrivenih lista stranačkih miljenika, postupak predlaganja delegata iz kantonalnih skupština u Dom naroda Parlamenta FBIH te iz Federalnog Parlamenta u državni Parlament BIH nije ISTINIT ODRAZ izborne volje birača.
Takvi mandati ne predstavljaju volju birača zato što pojedincima kojima se takav mandat DODIJELI, birači NIKADA ne bi dali povjerenje IZBOROM njegovog imena i prezimena.
Pojedinci koji su se našli na takvim listama su miljenici stranačkih lidera, ljudi od „povjerenja“ i pojedinci koji su nagrađeni za liderstvo nad „historijskim projektima ujedinjenja“ kakve smo imali priliku gledati na Općini Velika Kladuša.
Na području Unsko-sanskog kantona imamo dva takva mandata u Federalnom Parlamentu:
– jedan kao nagradu za smještaj migranata u Hotelu Sedra u Bihaću i druge zakulisane radnje pod pokroviteljstvom bivšeg premijera USK Ružnića i A-SDA-a (NES-a) i
– drugi kao nagradu za NAJJAČI GLAS u borbi protiv Fikreta Abdića kojeg je koristio kao sredstvo za postizanje ličnih ambicija, liječenje lične frustracije, zavisti i mržnje.
Takvi pojedinci nemaju kapacitet da se u svom radu POZIVAJU na izbornu volju birača te nemaju jasnih planova i programa koje će slijediti, već su isključivo okrenuti PRILICI za zadovoljavanje ličnih apetita i ambicija koja im je za poslušnost pružena.
Vrijeme će pokazati da su takvi mandati osuđeni na propast!
Elma Đogić
Velika Kladuša, 28.01.2023.