Kako je Fikret Abdić postao ratni zločinac i izdajnik!

U ovom serijalu iznesli sam niz činjenica i dokumenta koji datiraju unazad 30 godina i dokazuju da je cijela priča oko veleizdaje i ratnog zločina čista dimna zavjesa, bačena od strane bošnjačkog rukovodstva na čelu s Alijom Izetbegovićem, čiji je cilj bio eliminacija Fikrteta Abdića s političke scene. 

Iako smo cijelu priču oko suđenja i presude za ratni zločin demantirali i dokumentirali još u prvih 5 epizoda ovoga serijala i samim tim završili priču oko ovog politički montiranog procesa, da bi otkrili zašto je Fikret Abdić proglašen ratnim zločincem na prvom mjestu i kako je došlo do toga da Alija Izetbegović napadne Zapadnu Bosnu, moramo dublje zaviriti u zbivanja u Predsjedništvu R BiH i otkriti još podataka sa kojima šira javnost nije upoznata. 

Ako bolje promatramo tijek događaja, od pobjede Fikreta Abdića na prvim višestranačkim izborima do suđenja za ratni zločin na županijskom sudu u Karlovcu- sve je započelo Babinim odlaskom na pregovore u Ženevu još 1992. godine na koje, kao član predsjedništva koji je dobio preko milion glasova, nije bio pozvan.

(ovu temu smo obradili u jednoj od prethodnih epizoda) 

Još onda Izetbegović shvaća da se neće tako lako riješiti Babe pa zato odlučuje pokrenuti sve što je bilo pod njegovom kontrolom kako bi ga ocrnio i od njega okrenu sav bosanskohercegovački narod! 

Pod njegovom kontrolom bilo je mnogo, od države zahvaćene krvavim građanskim ratom, do medija i vojske! 

Pa tako dolazimo do sjednice predsjedništva 29.06.1993., čiji imao stenogram, u kojoj se Fikret Abdić osvrće na pismo Komandanta Armije BiH, Rasima Delića supredsjedateljima međunarodne konferencije u bivšoj Juguslaviji- Lord Owenu i Stoltenbergu. 

Problem sa ovim pismom je taj da što se komandant vojske osvrće na rad člana Predsjedništva R BiH, ujedno i člana Vrhovne komande,  i kako takav i ruši i rad Predsjedništva, a time general ruši i Republiku. 

Na sjednici Fikret Abdić od Alije traži da se Predsjedništvo po pitanju ovoga očituje. Nitko iz predsjedništva nije bio upoznat sa ovim, dakle za ovo su znali vojnici (100 hiljada vojnika), njihov komandant i Međunarodna zajednica, a pritom u Predsjedništvu, osim Predsjednika predsjedništva, nisu imali pojma! 

Samo prozvani veliki muslimanski vođa- Alija Izetbegović u ovome ne vidi problem.

 

 

Kasnije, u knjizi sina Generala Armije BiH Sefera Halilovića, čiji citat prilažemo, saznajemo da je Alija Izetbegović kontaktirao Rasima Delića i zatražio ga da napiše spomenuto pismo. 

 

A  kasniji, Alijin ideolog- Nedžad Latić u knjizi „Sarajevski Armagedon“ piše kako je poslao krajiške oficire da ih primi Alija i da se taj susret snimi i emitira na televiziji kako bi demonstrirali lojalnost njemu, a ne Fikretu Abdiću! Također priznaje da je u ime dvije brigade pisao pismo u znak podrške Aliji, a kontra Fikretu Abdiću. 

 

Iz ovog, ne tako javnosti poznatog primjera, možemo zamijetit da politička eliminacija Fikreta Abdića započela daleko prije okrivljavanja Fikreta Abdića za izdaju!