Kad se lopovima osladi: Fabrika čokolade prodana za 100 hiljada KM !

Analizirajući potrebe i razvojne mogućnosti općine Velika Kladuša, došlo se do zaključka da bi se te mogućnosti racionalnije koristile ukoliko bi se izvršila revizija privatizacije i poslovanja društava Agrokomerc, Saniteks i Grupex.

Reviziji privatizacije prethodilo je donošenje Zakona o financijskoj konsolidaciji, 2014. godine, međutim isti zakon nije bio valjano primjenjivan na pomenuta društva.

Agencija za reviziju privatizacije Vlade FBIH procjenu imovine Agrokomerca prepustila je svojim članovima koji imaju jako niske kriterijume i njihove procjene nisu odgovarale stvarnim vrijednostima. Tako su s jedne strane bili procjenitelji Vlade sa jako niskim referencama, dok se s druge strane za stvarnu sliku borio tim revizora Udruženja nezaposlenih dioničara, predvođen Antunom Galezom, stručnjakom koji je projektirao opremu u svim postrojenjima Agrokomerca, eksperta koji najbolje zna tačnu vrijednost svega oko čega se sporilo. Upravo iz razloga što je u svom timu procjenitelja imalo zastupljeno stručnjake iz svih relevantnih oblasti, zatraženo je da Udruženje nezaposlenih dioničara bude stranka u postupku, što je Agencija na kraju i usvojila.

Također je zatraženo da i Općina Velika Kladuša bude stranka u postupku, međutim taj zahtjev je Vlada Federacije odbila, ali je formalno pružila mogućnost žalbe. Nakon što Zahtjev nije usvojen ni nakon upućene žalbe i urgencija da se i Općina uključi u postupak, postalo je jasno da Vlada Federacije BiH nema namjeru dozvoliti da proces revizije bude objektivan i u skladu sa relevantnim propisima.

Dokaz umanjivanja stvarnih vrijednosti Agrokomerca jeste činjenica da je fabrika čokolade, zajedno sa postrojenjima za proizvodnju maze i primarnu preradu kakaovca prodana za 100.000 KM, a fabrika biskvita za 375.000 KM. Ove dvije tvornice su bile od ogromnog značaja za Agrokomerc kao sistem, za općinu Velika Kladuša kao lokalnu zajednicu, ali i za nezaposlene dioničare jer njihov je osnovni cilj zapošljavanje, a ne ukidanje radnih mjesta koje je došlo kao konačan rezultat svega navedenog.