Jednoglasno NE migrantskom centru u Velikoj Kladuši!!!

Zbog ozbiljnog ugrožavanja sigurnosti građana i njihove imovine izazvane migrantskom krizom u našoj Općini, danas, 19. juna 2018. godine , održana je tematska sjednica Općinskog vijeća Općine Velika Kladuša.

Nakon iscrpne rasprave općinskih vjećnika i savjetnika Općinskog načelnika, vijeće je jednoglasno usvojilo slijedeće zaključke;

  1. Općinsko vijeće Velika Kladuša izražava zabrinutost zbog novonastale situacije u vezi migrantske krize u našoj općini i ozbiljnog ugrožavanja građana i njihove imovine.
  2. Općinsko vijeće Velika Kladuša je protiv smještaja migranata na lokaciji Općine Velika Kladuša, te smatra da se taj problem mora riješiti uz ravnomjernu raspodjelu migranata na ostale Općine u BiH.
  3. Općinsko vijeće Velika Kladuša traži od nadležnih institucija BiH da u proces rješavanja migrantske krize na području Općine Velika kladuša obavezno uključi i predstavnike lokalne vlasti.
  4. Traži se detaljana informacija od Ministarstva sigurnosti BiH, na temelju čega se došlo do odluke da je Velika Kladuša lokacija za smještaj migranata, traženu informaciju dostaviti u što kraćem roku.
  5. Traži se od Ministarstva sigurnosti BiH plan zbrinjavanja migranata sa detaljnim rokovima, kao i obavezama svih učesnika u tom procesu uključujući i lokalnu zajednicu.
  6. Traži se od Ministarstva unutrašnjih poslova USK da pojačaju aktivnosti u cilju obezbjeđenja sigurnosti građana u Velikoj Kladuši.
  7. Traži se od Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice da se informacije u u vezi ove problematike dostavi na adresu Općinskog načelnika i predsjedavajućeg Općinskog vijeća.

PR Laburisti BiH