Jedini član SDA kojem je stalo do razvoja BiH i dobrobiti svih naroda u BiH je bio Fikret Abdić-BABO!

Nedugo nakon prvih višestranačkih izbora na kojima je Fikret Abdić- Babo uvjerljivo pobijedio, počinju se uviđati Alijine namjere koje nimalo nisu bile pogodne za ovaj narod koji još uvijek trpi posljedice, ovog ekstremistički nastrojenog, zaostalog, boljševički orijentiranog liderstva.

Unatoč Babinoj pobjedi, mjesto predsjednika Predsjedništva preuzima Alija Izetbegović koji je ujedno bio i predsjednik SDA.

Iako je uživao veliko povjerenje od strane naroda, na 1.Kongresu SDA Babo ne dobiva nijednu poziciju u SDA, pa tako čak ni mjesto u Izvršnom odboru općinskog ogranka SDA u Velikoj Kladuši- što je nepojmljivo ako uzmemo u obzir da je Velika Kladuša i ostatak Cazinske krajine upravo teritorij na kojem Babo uživa najviše povjerenja.

Uvidjevši da se nešto loše sprema, uoči 1.Kongresa SDA Fikret Abdić piše knjigu „SDA hoće, može, zna“ (Zagreb, 1991.) u nadi da vrati politiku SDA na pravi put dok ne bude prekasno.

Knjiga je svakako štivo koje osobno preporučujem svakom čitatelju kojemu je stalo do ekonomskog razvoja njihove djedovine i definitivno će vam otvoriti pogled prema politici i ekonomiji bez opterećenosti nacionalizmom i religijom.

Babo je još onda bio svjestan da Alija i on imaju totalno drugačije poglede na svijet, razvoj i politiku, pa baš zato dostavio prvi primjerak ove knjige i samom Aliji te traži da na prvom Kongresu da odgovor na neka ključna pitanja poput niza predizbornih obećanja koja nisu ispunjena.

Ni na jedno od ovih pitanja, a tako i na niz prijedloga iz knjige Alija nikada nije dao odgovor!

Dok se Fikret Abdić  bavio ekonomskim razvojem i obilasku kriznih žarišta po Odluci Predsjedništva BiH, Alija je uspostavljao kontrolu nad strankom, državom i narodom.

Delegate kongresa je pomno birao, a sam način na koji ih je odabrao pokazuje da je jedina poveznica SDA sa demokracijom, inicijala D u njihovoj kratici SDA.

Kao dokaz koristiti ću se citatom iz knjige i primjerom najvećeg komunista na teritoriji BiH- Đure Pucara -Starog i usporedbom s Jugoslavijom i KPJ za koju većina članova SDA drži da je bila „režimska Partija“.

„Đuro Pucar nikada nije imao priliku birati niti jednog člana Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, dok je Aliji Izetbegoviću Statut SDA odobravao da direktno imenuje čak 25 članova Glavnog odbora SDA.“

Koliko su članovi Kongresa SDA, a tako i Alija Izetbegović, marili za dobrobiti njihovog kraja govori i činjenica da nitko, osim Fikreta Abdića, nije izašao za govornicu i ponudio konkretan program niti jasnu viziju u kojem bi se smjeru trebala kretati SDA.

O ovome svjedoči i citat iz knjige Mustafe Čengića, nekadašnjeg Alijinog savjetnika – „Alija Izetbegović- Jahač apokalipse ili anđeo mira“ pa tako u poglavlju „Bez vizije i programa“ navodi slijedeće:

„Njegovo „Mi“ nije imalo demokratski oslonac. Iza bošnjačkih nacionalnih interesa i prioriteta stajalo je njegovo „Ja“.

Izetbegovićev vjerski fanatizam i isključivost bili su adekvatan odgovor na srpski i hrvatski nacionalizam i šovinizam.“

Nažalost, 1.Kongres SDA obilježila je slika na kojoj svi članovi kongresa stoje i aplaudiraju Aliji Izetbegović, dok Babo sjedi.

Naravno, iz ove, kao i niza drugih fotografija, medijska režija je iskoristila to u kontekstu da je Fikret Abdić sjedio dok su ostali pljeskali Bosni i poginulim borcima, zanemarujući činjenicu da se Kongres održavao prije početka rata u BiH.

Sjedenjem na pljesak Aliji Izetbegoviću, Fikret Abdić je dao do znanja članovima Kongresa ali i javnosti da ne podržava stvaranje kulta ličnost, neprikosnovenog vođe Muslimana, predsjednika SDA i predsjednika Predsjedništva BiH. Stavljanjem toliko nespojivih funkcija u ruke pojedinca značilo je samo početak kraja za jedan narod koji je od te stranke očekivao mnogo.

Koliko je bilo važno odlučivanje na tom 1. Kongresu SDA , osim knjigom SDA – hoće, može, zna  i svojim viđenjem smjera u kojem treba ići SDA kao najodgovornija za budućnost i ekonomski razvoj BiH, Fikret Abdić je pokazao i činom izlaska za govornicu čak 20 puta, što niti jedan medij tad ali ni kasnije nije popratio.

Nakon tog Kongresa, posljednji Musliman kojemu je stalo do razvoja BiH i dobrobiti svih naroda koji u njoj žive – Fikret Abdić neformalno izlazi iz SDA jer odbija podržavati politiku ove partije.

Arijan

NAPOMENA: ideju za današnje izlaganje sam crpio iz knjige: Fikret Abdić „Od idola do ratnog zločinca i natrag“