„Ispravljamo greške u privatizaciji, vraćamo ljudima radna mjesta, vraćamo im dostojanstvo da žive od rada“, vodimo dijaloge!

U februaru 2014. godine u svim medijima prenesena je vijest o zapošljavanju 120 novih radnika u Saniteks d.d., poslovnica Bužim. Zapošljavanje je omogućeno iz sredstava Vlade USK-a (38.000,00 KM), Općine Bužim (27.000,00 KM) te Razvojne agencije USK-a (oko 170.000,00 KM). O ulaganjima Saniteksa d.d. nema smisla ni govoriti jer se ista nisu ni realizirala. Ono što je ovdje interesantno jesu budžetska sredstva oko 235.000,00 KM (suma prethodno navedenih sredstava).

 

Laburistička stranka BiH se s pravom pita, šta je danas sa tim projektom o kojem projekt menadžer Rife(a)t Dolić nerado govori, gdje su utrošena budžetska sredstva?

Kako je moguće da neko ko neredovno isplaćuje neto plaće, doprinose i poreze, kao što je Saniteks d.d. Velika Kladuša može dobiti budžetska sredstva za „novi“ projekat kad isto preduzeće ne može ni „stare“ projekte održavati a kamoli ulaziti u „nove“.

Zaposlenici Saniteksa sa „strahom“ pričaju o izuzetno lošoj situaciji u tom preduzeću, a projekt menadžer Rife(a)t Dolić i suvlasnik preduzeća za medije kaže da je privatizacija Saniteksa d.d. uspješna radnička privatizacija. Za koga uspješna? Za Rife(a)ta sigurno da.

Nekad su ovoj temi pisali novinari, publicisti, analitičari, ali i oni su vremenom ušutkani (Esad Šabanagić, Ramo Hirkić i dr.).

Simbioza „starih-novih“ partnera

{youtube}uC7ypIAn7wk{/youtube}

Realizacijom prethodno pomenutog projekta nastala je po zna koji put simbioza „stari-novih“ partnera Hamdije Lipovače, SDA i Rife(a)ta Dolića.

Naime, agonija oko Saniteksa d.d. traje još od 2003. godine i u tom periodu a pogotovo i kasnije je dovela do „dijaloga“ tad ne pomirljivih struja SDA i ispred DNZ-a Rifeta Dolića (člana Nadzornog odbora Saniteksa d.d. u to vrijeme).

Direktor Saniteksa d.d. Nijaz Veladžić SDA (bratić od Mirsada Veladžića SDA) uz pomoć Nadzornog odbora (Miljković-Mokni Haseba predsjednik NO, Dolić Rifet član NO i Kudić Omer član NO) uspješno realizuje projekt „radničke privatizacije“ (oko 500 obespravljenih radnika, neuplaćen radni staž, ne pridržavanje privatizacijskog Ugovora i dr.).

Ovo mogu posvjedočiti 7 radnika iz računovodstva koji su početkom procesa privatizacije napustili Saniteks d.d., a na ovu činjenicu je ukazivala i Revizijska kuća AdRa d.o.o. Brčko Distrikt BiH koja je radila reviziju.

Institucija „dijaloga“ formira se od 03.03.2005. godine (datum konačne presude Fikretu Abdiću-Babi, prvom predsjedniku i osnivaču DNZ BiH)

U oktobru 2005. godine nakon Prvog održanog Kongresa DNZ BiH Dolić Rifet postaje predsjednik iste Stranke. Svoj politički uticaj Rifet je itekako iskoristio u već ranije uspostavljenom dijalogu, jer mu ovog puta nije bilo smetnje da u potpunosti ispuni svoje namjere (privatizira Saniteks d.d.).

Preko 200 radničkih tužbi protiv preduzeća Saniteks d.d. a zbog malverzacija oko privatizacije nikad nisu riješene.

Investicije u proizvodnju nikad nisu realizirane.

Direktorica Saniteksa d.d. Miljković-Mokni Haseba „nagrađena“ postavljanjem na kandidatsku listu (redni broj 9 na listi) za Predstavnički dom Parlamenta FBiH ispred DNZ BiH na Općim izborima 2006. godine

Nezadovoljstvo koje su izrazili članovi i simpatizeri stavljanjem Miljković-Mokni Hasebe (direktorice Saniteksa d.d.) na listu DNZ BiH za Predstavnički dom Parlamenta FBiH 2006. godine nije bilo prepreka tad već „Rifatu“ (od rata Rifet, od 2006. godine Rifat) u ispunjenu svojih namjera. Znao je Rifat  kao i svi ostali da dotična direktorica nije bila pripadnik ali niti simpatizer DNZ BiH, ali dug je dug i sve stvar „dijaloga“.

Znali su to i pojedini članovi rukovodstva Stranke, zato danas nemaju članstva a svi oni koji su iz rukovodstva shvatili Rifatove „grijehe“ iz prošlosti su ga napustili.

Samir Ćatović (bivši direktor Agencije za privatizaciju i pulen Hamdije Lipovače) 2007. godine dodjeljuje Rifatu certifikat kao potvrdu za „uspješnu radničku privatizaciju“ Saniteks d.d.

Za obespravljene radnike Saniteksa d.d. nastao je šok 2007. godine uručivanjem certifikata za uspješno provedenu radničku privatizaciju od strane Samira Ćatovića, pulena Hamdije Lipovače.

Dijalog je urodio plodom, a vlasništvo Rifata Dolića u Saniteks d.d. i javno ozvaničeno.

Od 1962. godine Saniteks d.d. nikad nije bio u lošijoj situaciji kao danas

Izuzetno teška situacija u Saniteks d.d. dovela je do prodaje cijelih pogona, a sva imovina je pod hipotekom. Radnici nisu primili već 6 plaća, a pitanje je otkad doprinosi i porezi nisu uplaćeni.

Otkad su počeli raditi ovi DNZ-ovci u preduzeću (od kraja 2012. i početka 2013. godine) sve nam je gore i gore, jadaju se i sa strahom za budućnost govore radnici Saniteksa d.d..

Navodna borba kroz dijalog za Agrokomerc d.d. Rifetovom bratu donijela vlasništvo nad halama AC-a u Vidovskoj

Dijalog, dijalog koji Rifat zagovara najviše je donio koristi njemu i njegovoj porodici. Javna je tajna u Velikoj Kladuši da je Rifat preko svog brata postao vlasnik imovine AC-a u Vidovskoj.

Preko svojih članova u Nadzornom odboru AC-a Besima Tabakovića (kandidata DNZ-a na listi za USK na Općim izborima 2014. godine) i Amira Kajtezovića (člana DNZ-a, pomoćnika direktora JKP VIK d.o.o.)  kao Kladuških predstavnika vodi se dijalog čiji su rezultati intenzivirano rušenje i uništavanje imovine AC-a o čemu svjedoče sve veći broj fotografija sa terena.

ZA PROMJENE spas od sudskog progona

Privredni kriminal, nerazjašnjena ratna dešavanja su bili poticaj Rifatu da svim mogućim sredstvima zadrži DNZ BiH pod svojom kontrolom. U tome je imao i ima pomoć državnih institucija, a ako zakaže zna šta ga čeka.

Ove činjenice potvrđuju sadašnji bliski saradnici, a koji su i svjedoci određenih dijaloga. Nismo mi protiv Babe, njih par moraju biti protiv pa tek sad vidimo da je Babo bio u pravu a zbog straha od „progona“ ne žele o tome javno. Čak je koalirao sa onim Mirsadom Selmanovićem SDU (iz 5. Korpusa koji je javno osramotio 4. brigadu Narodne odbrane na stadionu Luke u Bihaću) i mi smo bili protiv toga, ali džaba, pričaju oni.

Obrisali su sve video materijale sa youtub-a gdje Rifat spominje Babu, tek tad smo shvatili značenje „skidanja okova“. Nismo vjerovali da se može ići do te granice. Dali su podršku u svakom pogledu, internet, mediji (fikretabdic.com, lažni fb profili Huse Husić i sl.) i rekli MI ćemo vama pokazati kako mijenjati svijest ljudi, kako okrenuti ljude protiv Abdića. Sve nam je bilo jasno.

I Načelnik Općine Velika Kladuša Edin Behrić je preko Ene Halilovića ušao u „dijalog“

O ovome drugom prilikom…

 

“IZGLEDA NEMOGUĆE, DOKLE GOD SE NE ZAVRŠI.”

Nelson Mandela