I SVE PO ZAKONU…

U jeku borbe protiv pandemije uzrokovane pojavom novog koronavirusa i nesnalaženja bosansko-hercegovačkih političira u rješavanju ove problematike, mediji bruje o navodnoj „šokantnoj“  naredbi Načelnika Fikreta Abdića.

Medije i naručitelje ovakvih medijskih natpisa ne šokiraju NAREDBE da se naši sugrađani zatvaraju u nehumanim uvijetima na 28 dana u medrese i škole, da su po ulasku u državu prisiljeni boraviti na njivama  stari, bolesni, djeca, bez lječničke pomoći, jer ljekari odbijaju dolazak na posao i to baš u jeku pandemije, kojoj teško se odupiru daleko razvijeniji zdravstveni sustavi od našeg.

Istinitost i činjenično stanje nikad nisu bili priporitet medijima, pa ni onima koji financiraju takve medije. Ono što šokira javnost nije ni predmet dubljih analiza prilikom izvještavanja, poput stvarnih pokazatelja o broju zaraženih i stope smrtnosti uzrokovane COVID-om 19 na području Bosne i Hercegovine. Umjesto toga, mediji se bave analizom rada i postupke načelnika Općine Velika Kladuša, kako bi skrenuli pažnju javnosti od činjenice da su Premijer Kantona i njegovi koalicijski partneri posvetili se isključivo predizbornoj kampanji.

Da bi demonstrirali kako cilj opravdava sredstvo, politički vrh Unsko-sanskog kantona je iskoristio trenutak odsutnosti Načelnika i izvršio  „nasilan upad“ u Kabinet uz nadobudno oko predsjedavajućeg Vijeća Velike Kladuše, kao jedan od koraka ka „oslobođenju Velike Kladuše iz kandži porodice Abdić“.

Smatrajući da je to veći prioritet i od same pandemije, usmjerio je budžetska sredstva u sanaciju kockarskih dugova, kreditnih zaduženja i rješavanja stambenog pitanja pojedinaca, nekad dužnosnika Laburističke stranke BiH, a koji imaju osnovni zadatak preuzeti ovlasti Općinskog načelnika za vrijeme njegova odsustva.

Istine radi, Općinsko vijeće je predstavnički organ, a NE zakonodavno tijelo. U vremenu proglašenog stanja nesreće na Općini Velika Kladuša mjere zaštite i spašavanja provodi Općinski Štab civilne zaštite –  NE Općinsko vijeće. Općinski načelnik predlaže i izvršava Budžet Općine, a NE vijećnici. Općinski načelnik rukovodi Organom uprave – a NE predsjedavajući vijeća,  Općinski načelnik jedini je ovlašten za čuvanje i zakonitu upotrebu pečata, uključujući i pečat Općinskog vijeća- a NE predsjedavajući.

Općinsko vijeće Velika Kladuša koristi vanredno stanje radi vlastite promocije i ostvarenja ličnih interesa, te je sa takvim djelovanjem izašlo iz zakonskih okvira.

Politički vrh Unsko-sanskog kantona, uz pomoć „naših“ pojedinaca uložio je takav napor da spriječi razvojni put kojim je krenula Velika Kladuša, da su zaboravili kako su sami, u vremenu obnašanja mandata u zakonodavnim tijelima Kantona i Federacije, „zaslužni“ za usvajanje zakona koji reguliraju ovlasti općinskim načelnicima i gradonačelnicima.

Stanje šoka nije izazvala „naredba“, već činjenica da je zakonom data ovlaštenja iskoristio  Fikret Abdić!

I onda se pitamo, zbog čega je šokantno kad je sve po zakonu?!

Edina Abdić Pleho

Zastupnica u Skupštini USK-a.