GRADITE BEZ DOZVOLE, TO NA USK-u NIJE ZABRANJENO!!!

Kako se iz priče o pridruživanju EU prelazi u zbilju zvanu „razgradnja Države“ najbolje govori Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o prostornom uređenju i građenju USK-a.

Upravo kad počnete vjerovati kako smo se prestali urušavati dogodi se „intelektualni uredak“ vladajućih (SDA, A-SDA s rezervnom rukom DNZ), koji vas doslovno ostavlja bez teksta. Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o prostornom uređenju i građenju pokazao je na kojem dnu se nalaze oni od kojih se očekuje da učine korak naprijed.

Naravno, taj „intelektualni uredak“ ne bi bio moguć bez prijedloga općinskih službi koje pod pritiskom javnosti o njihovoj neefikasnosti, a u konstantnom strahu od gubitka sigurnog radnog mjesta, dobre i sigurne plaće, ne mogu i ne smiju predlagati ništa što bi ugrozilo njihovu poziciju u smislu izazivanja ljutnje kod onog „prvog“ među „prvima“ u statusu lokalnog šerifa koji, u pravilu, liječeći unutarnje probleme svoje ličnosti stvaraju pasivnost kompletnog sustava.

Umjesto konstruktivnih rješenja zasnovanih na analizi, istraživanju i nauci konstantno nam nude izmjene i dopune Zakona kao da oni sami po sebi mogu nešto promijeniti. U pravilu uvijek zakaže „ljudski faktor“ onaj isti koji zbog nivoa znanja ili ne znanja nema odgvor na ništa osim što se „po tiho“ nada kako će privremeno „kupiti“ mir.

Napokon su postigli „konsenzus“ ili je to netko „slučajno“ predložio da se odreknu Kantonalnog Zavoda za prostorno planiranje pod izlikom kako se moraju uskladiti sa Zakonom o javnim nabavkama. Treba ih razumjeti jer oni ne znaju čemu služi Zavod, ne znaju kakvu korist od tog ima naša zajednica, kao što ne znaju i ne razumiju važnost donošenja prostorno-planske dokumentacije. Ali čemu gubiti vrijeme!?

Bilo bi zanimljivo čuti njihove odgovore na pitanja:

1. „Koja je razlika između usluga odlaganja otpada i usluga prostornog planiranja?!!

2. „Koja je razlika između Javnog Komunalnog poduzeća i Zavoda za prostorno planiranje?!!“

Dok oni razmišljaju važno je javnost upoznati sa zanimljivim izmjenama Zakona o građenju i prostornom uređenju:

Produljen rok za legalizaciju objekata do 31.12.2019.godine!

– Možete dobiti privremeni priključak za struju (može zauvijek ostati privremen)!

– Ne morate puniti Budžet Općine podnošenjem zahtjeva za legalizaciju, dovoljan je dokaz da koristite bespravno izgrađen objekt!

– Ne treba vam izvadak iz zemljišne knjige da ste vlasnik zemlje na kojoj namjeravate graditi?!!!!

– Ne treba vam Izjava izvođača o izvedenim radovima (to vam može napraviti i sudski vještak, a da i ne vidi vaš objekat- samo platite)!

– Ne morate imati registriranog Izvođača radova (slobodno nađite radnike na crno)!

– Za objekte do 800 m2 možete angažirati fizičku osobu!

– Oni „odabrani“, bez obzira na zakone viših nivoa vlasti, neće morati plaćati naknadu za uređenje građevinskog zemljišta, jer će im se priznati troškovi koje predoče (ako ste baš vi taj „odabrani“ ništa vam posebno ne treba samo dokaz o učešću i veza“)!

– Ne trebate se bojati vlasnika susjednih parcela i nekretnina, oni se nužno ne pitaju, sad su važni oni koji imaju status „posjednika“!

– Nema više „privremenih građevina“ (tako se samo zovu, jeftinija je izvedba, manja su davanja, nalaze se na frekventnim lokacijama, a uz dobre odnose s vlastima mogu ostati neograničeno)!

– Još uvijek nema Kantonalnog građevinsko-urbanističkog inspektora (ali nova izmjena dopušta da će na vašu žalbu odgovoriti npr. veterinarski ili poljoprivredni inspektor ili nije bitno, bitno je da se nećete moći žaliti osim pokrenuti upravni spor)!

Izmjene i dopune Zakona o prostornom uređenju i građenju USK-a u mnogo čemu će vas oduševiti. Kad nam oni koji bi trebali štititi širi javni interes, a to zasigurno jeste prostor u kojem živimo, predlažu „kameno doba“, zašto to neiskoristiti. Treba ih samo pustiti da to usvoje!

                                                                                                                                       Elvira Abdić Jelenović

Velika Kladuša, 11.01.2016.