Govor mržnje kao recept za politički uzlet!

Predizbornu kampanju obilježilo je „probošnjačko ujedinjenje“ koje  nam je, sudeći po izjavama istaknutih dužnosnika,  pokazalo da je vještački stvoreno i nametnuto „razjedinjenje“ u suštini samo sredstvo za ostvarivanje ciljeva od „historijskog značaja“.

Prezentirali su nam to uglavnom mlađahni kadrovi probošnjačkih stranaka prilikom posjeta Velikoj Kladuši.

Teško je procijeniti koji je od njih bio glasniji i žešći u isticanju pripadnosti Državi i narodu ali je bilo sasvim jasno da se radi o razjarenim lovcima na politički položaj i benefite koji idu s tim.

Svakako su Čengić iz SDP-a i Zahiragić iz SDA ostali primjećeni, najviše zbog količine mržnje koja je prštila iz njihovih riječi i postupaka.

Prvi je kao član Komisije za lokalnu samoupravu Parlamenta F BiH, član Predsjedništva SDP-a i zastupnik u Parlamentu, zloupotrebljavajući položaj i kršeći etički kodeks izabranih zvaničnika, otvoreno vrijeđao rukovodstvo općine Velika Kladuša i izbornu volju njenih građana. Učinilo mu se primjereno, u društvu svojih istomišljenika na USK-u, blatiti ime Fikreta Abdića kako bi skrenuo pažnju na sebe i udovoljio svojim naredbodavcima.

Prijava Laburističke stranke protiv zastupnika SDP-a Čengića, upućena Etičkoj komisiji Parlamenta, nije se ni nakon 10 mjeseci na dnevnom redu.

Drugi je u svojstvu izaslanika „prvog u Bošnjaka“ na skupu SDA na „Starom gradu“ u Velikoj Kladuši prenio podršku vrha SDA zajedničkom kandidatu za Načelnika općine Velika Kladuša, inače članu SDP-a uz napomenu da su udružene snage na nivou BiH protiv Fikreta Abdića.

Nakon poraza njihove platforme i pobjede Fikreta Abdića i Laburističke stranke,  omiljeni radikal Zahiragić zajedno sa mlađahnom uzdanicom SDP-a  Čengićem  izjavio je „da je njihova najveća rana poraz u Velikoj Kladuši“.

Unatoč toj rani i porazu, Zahiragić je zahvaljujući svojoj poslušnosti nagrađen zastupničkim mjestom u Skupštini kantona Sarajevo. Malo je tko zamjetio kako je tome prethodilo odustajanje od mandata, ni manje ni više, nego  dva zastupnika.

Još jednom se potvrdilo da je govor mržnje prema Velikoj Kladuši i Kladuščanima najdjelotvorniji recept za politički uspon!

                                                                                   Zastupnica u Parlamentu F BiH

                                                                                              Elma Đogić