FORMIRANJE VLASTI U BiH

ZATIŠJE PRED BURU
„ Sve što je potrebno da zlo pobijedi jest da dobri ljudi ne učine ništa.“

Od objave konačnih rezultata izbora u BiH traju intenzivni pregovori oko uspostavljanja vlasti na svim razinama. To je vrijeme u kojem političke partije u drugi plan stavljaju eventualne nesporazume, stare-neraščišćene račune, programske različitosti, nacionalne osvještenosti. U prvi plan se ističu prioriteti BiH kao cjelovite Države orjentirane i opredjeljene za ulazak u EU, bez obzira na bolne rezove koji će predhoditi tom činu.

Sad smo u vremenu kad se zauzimaju pozicije. Ništa novo, osim što su građani Bosne i Hercegovine ostali bez nade ( oni koji NISU izišli na izbore ) i što su ostali bez strpljenja ( oni koji SU izišli na izbore ). Jedni i drugi očekuju brze rezultate, iako su i jedni i drugi svjesni da to nije moguće.

Prosvjedi koji su početkom godine potresli Fededaraciju BiH nisu bitno utjecali na ishod Izbora u BiH. Na kraju je ispalo kako je u BiH sve u najboljem redu i da je tako bilo proteklih godina. Više se osjetio obračun između političkih partija nego obračun „naroda“ s pogrešnom decenijskom politikom. Međutim, ta analiza neće nas odvesti daleko jer prije nego budemo svjesni posljedica doći će lokalni izbori i sve ovo danas će biti „jučer“.

Političke partije će se već nekako dogovoriti oko pozicija, tumačit će jedni drugima kako je sad bitnije nego ikad uraditi nešto za narod i kako se prosvjedi više ne bi smjeli dogoditi. Naravno, niko neće napraviti osvrt na vrijeme iza prosvjeda u kojem se umjesto rezova u Budžetu išlo na izmjenu Zakona i Pravilnika u jačanju mehanizama zaštite „vlasti“ od prosvjeda i prosvjednika.

Bilo pa prošlo!

Može se naslutiti da će najveći problem biti odabir kadrova za izvršnu vlast. Tko će „svjesno“ preuzeti da se uhvati u koštac sa svim onim što godinama razara ovu zemlju, ostaje da vidimo. Ostaje da vidimo koliko je Bosni i Hercegovini, nakon decenijskog napuštanja zemlje, ostalo sposobnih kadrova, koliko ih je ostalo u BiH, a da su spremni izložiti svoje ZNANJE, UMJEĆE, OBITELJ, PRIJATELJE kritici javnosti i nezadovoljnoj masi koja teško da ovo prethodno može vidjeti od već usvojene predodžbe o „plaći i vlasti“ kao nedjeljivom predmetu napada medija i konstantnom izvoru njihovog nezadovoljstva.

Dok se o svemu vode pregovori, postojeće Vlade u kojima sjede Ministri i Premijeri stranaka koje neće u novom sazivu činiti vlast, uz prešutnu suglasnost onih koji hoće, ubrzano završavaju posao oko zaostalih zapošljavnja kadrova, imenovanja izvršnih direktora, upravnih i nadzornih odbora, sređivanja stanja računa, plaćanje ugovorenih usluga, isplata predizbornih obećanja….

Neuobičajno puno posla!

Neuobičajno puno aktivnosti o kojima mediji šute, a za samo nekoliko tjedana ili mjeseci sve će to pretvoriti u zabrinutost za budućnost zemlje gdje bi oni koji još nisu ni preuzeli mandat trebali biti glavni krivci.
Zanimljiv odgovor na stanje, a još zanimljivija bonaca u kojoj bi svi sve ali pod uvjetom da ih zaobiđe bura.

IZASLANIK:
Elvira Abdić Jelenović

Velika Kladuša, 16.11.2014.godine