Evropska unija u Velikoj Kladuši: Sastanak Karlovačkog dožupana i Općinskog načelnika

Da se veliki projekti uspješno realiziraju zahvaljujući dobroj saradnji sa evropski orijentiranim zemljama dokaz je službeno-prijateljska posjeta koja je jučer održana u Kabinetu Općinskog načelnika Općine Velika Kladuša. Dožupan Karlovačke županije Dejan Mihajlović bio je gost Općinskog načelnika u srijedu (26.04), a gavna tema razgovora bila je prekogranična saradnja na projektima od obostranog interesa.

Saradnja općina Krnjak i Velike Kladuše započela je  ulaskom u projekat I.N.G.R.I.D. –  “Razvoj energetski učinkovitih održivih mreža gradova i općina u prekograničnom području.”, u kojem su učestvovala još dva partnera – Hrvatska Kostajnica i Podgorica. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 2 miliona eura, nosilac projekta bila je Općina Krnjak,  a isti se financirao iz programa Interreg IPA – Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014 -2020. Realizacijom ovog projekta Općina Velika Kladuša danas uživa brojne benefite, a to su:

 1. Zgrada Općine Velika Kladuša sama proizvodi električnu energiju za vlastite potrebe

Realizacijom projekta INGRID kod zgrade Općinskog organa uprave uređeno je parkirališe za automobile uposlenika  na način da su postavljene solarne nadstrešnice koje akumuliraju sunčevu/solarnu energiju i pretvaraju je u električnu, čime zgrada Općine crpi izvor energije za napajanje električnih uređaja unutar zgrade.

2. Uređen Info-ured (EE) za energetsku efikasnost u zgradi Općine

EE info- ured smješten je u zgradi Općine Velika Kladuša u svrhu provedbe obrazovnih i promotivnih aktivnosti za škole, uposlenike u javnim ustanovama i poduzetnike, te pružanje informacija građevinskom sektoru i široj javnosti.

3. Autobuska stajališta sa solarnim nadstrešnicama u mjesnim zajednicama

Projektom je zamišljeno, a potom i realizirano, da 11 mjesnih zajednica Općine Velika Kladuša dobiju moderna autobuska stajališta, odnosno čekaonice koje su natkrivene i osvijetljene solarnim panelima

4. Instalirana peć za grijanje u OŠ “25. novembar” Velika Kladuša

Uspješnom realizacijom aktivnosti koje su se sprovodile u okviru projekta INGRID, a odnosile su se na uređenje kotlovnice i instalacije peći na pelet, u OŠ „25. novembar“ uspješno je instalirana i stavljena u funkciju peć za grijanje, čime je učenicima i nastavnom osoblju ove škole osiguran način grijanja za vrijeme  zimske sezone.

Sve pobrojane, uspješno realizirane, projektne aktivnosti potvrđuju da je opredjeljenje Općinskog načelnika da politika Velike Kladuše bude orijentirana prema zemljama Evropske unije dobar izbor. Projektna orijentiranost prema evropskom tržištu garancija su za uspješnu budućnost ove lokalne zajednice, posebno ako se uzmu u obzir primjeri iz prošlosti.

Poredeći prethodnu praksu nastojanja da se Velika Kladuša poveže sa ostatkom države Bosne Hercegovine, iako je neizostavni geografski dio iste, nesporna je činjenica da ova lokalna zajednica nikada nije bila dobro prihvaćena od strane političkog Sarajeva. Ako se tome pridoda ime Fikreta Abdića, sasvim je jasno zašto Velika Kladuša nikada nije bila dobrodošla u sintagmi zajedništva, bratstva i jedinstva poslijeratne države Bosne i Hercegovine. Iako se već godinama pokušava naći zona komfora između zapada i istoka, bit će potrebno još mnogo vremena da se ispravi nepravda čije posljedice i danas trpe brojni građani naše lokalne zajednice. Prošlost je teško izmijeniti, ali zato budućnost ovisi od nas i naših trenutnih izbora.

Izbor Općinskog načelnika je jasan – boreći se za prava prošlosti koja su šapatom preselila na istok, birati saradnju sa zapadom kao garancijom uspjeha i sigurne budućnosti!