EPIDEMIJA NA POMOLU: ZDRAVLJE STANOVNIKA VELIKE KLADUŠE UGROŽENO?!

Nakon pojave prvih migranata na području općine Velika Kladuša, Laburistička stranka BIH je alarmirala i pozvala sve nadležne institucije u državi Bosni i Hercegovini na hitno postupanje, upozoravajući ih na posljedice po lokalno stanovništvo koje nosi njihova pojava.

Javni poziv Laburističke stranke BiH na urgentno rješavanje novonastale situacije izazvalo je osudu javnosti, ali, nažalost, nepoželjne posljedice su poprimile zabrinjavajuće razmjere, naročito u sigurnosnom i zdravstvenom sektoru.

Ministarstvo unutrašnjih poslova USK i nadležne policijske uprave nemaju jasne upute ni kapacitet za postupanje u navedenoj situaciji. Nedostatkom reakcije Vijeća ministara BiH  data su  veća prava migrantima u odnosu na građane Bosne i Hercegovine što potvrđuje broj krivičnih djela počinjenih od strane migranata. 

Lica koja trenutno borave na našem prostoru dolaze sa drugog kontinenta, drugačije su tjelesne konstitucije od domicilnog stanovništva, a samim tim, njihov je imunološki sistem drugačiji, a  ukoliko nije na zadovoljavajućem nivou higijenskih uslova, sklon je da postane prenosnik kolektivnih oboljenja.

Dom zdravlja Velika Kladuša već je dijagnosticirao kod migranata pojačanu pojavu svraba (češe),  ušljivosti, crijevne infekcije i pjegavog tifusa,  koji su  potencijalni izvori zaraza i mogućnosti prenosa istih na domaće stanovništvo. U narednom periodu ova ustanova se ne može adekvatno uhvatiti u koštac sa novonastalom situacijom, što je kroz razgovor potvrdio i direktor Doma zdravlja i vijećnik SDA u Općinskom vijeću, dr. Senad Okanović.

Šutnja državne administracije i nereagovanje na desetine upućenih zahtjeva i urgencija potvrda je očiglednog interesa pojedinaca za narušavanje zdravstvene i sigurnosne situacije na području Unsko-sanskog kantona, a naročito Velike Kladuše.

 Na sceni je politika kontroliranog haosa na štetu građana USK-a!

 

Elma Đogić

Zastupnica u Predstavničkom Domu Parlamenta Federacije BiH

 

 Velika Kladuša, 21.04.2018.godine