Elvira Abdić Jelenović: ZATVARANJE GP MALJEVAC – PROSVJEDI U BIHAĆU – IMENOVANJE „NOVE“ VLADE USK – IZBOR KOMESARA – OPTUŽNICA DUDAKOVIĆU

Blokada GP Maljevac nije slučajna. Dovoljno je jako odjeknulo da bi nečujno prošla vijest o potvrđivanju optužnice za ratni zločin Atifa Dudakovića, Ibrahima Nadarevića i ostalih uzdanica „Sile nebeske“.

Gotovo neprimjetno prošla je i smjena Skupštinskog rukovodstva, zatim imenovanje „nove“ Vlade USK-a s ministrima DF-a i A-SDA. Odgovaralo je svima da se bar na nekoliko dana promijeni vlast bilo zbog zataškavanja odgovornosti ili naplate dosdašnje podrške ili zbog uhljebljivanja onih koji nisu ponovno izabrani. Sve u svemu miriše na postignuti dogovor bez obzira na obostrane prozivke, verbalni ali ne i suštinski antagonizam nekad jedne snage jednog naroda. U ovo malo dana, dok su nas okupirali doveženim migrantima, peglat će se Budžeti pojedinih općina, sređivat će se računi između „ishitrenih“ koalicija, činiti po-maci u očuvanju dobrih odnosa i odustajanje od „nepripadajućih“ mandata. Izborni fijasko nekako će se već nadomjestiti ako ne novcima onda izmišljenim napadima u cilju zastrašivanja masa.

Od euforičnih najava o zaustavljanju migracionog vala po tko zna koji put pred očima javnosti odigrava se scena između onih „jadnih“, uplakanih i gladnih i onih koji su uvijek spremni na tužnjikavu masku za TV, transparente i PORUKU. Svima je jasno da je cilj dovežene skupine na GP Maljevac da izazove emapatiju i sveopću tugu svijeta kako bi razne organizacije povukle sredstva za hitne intervencije. Puno je onih koji čekaju samo sredstva, koji su u stanju pričati o halama i zgradama za smještaj mjesecima, a ne čineći ništa od navedenog.

Dovežena i odabrana grupa migranata pred GP Maljevac treba uvjeriti nas, koji se ne bojimo za suverenitet BiH, da su građani izabrali najbolje od najboljeg. Čak je i Ministar Mektić izabran u Parlament Bosne i  Hercegovine bez obzira na činjenicu da nas je svojim igrokazom zamajavao mjesecima i u konačnici zavio u crno.

Poimanje sigurnosti građana, pa i Države je nešto što je najveći jaz između BiH i ostatka Svijeta. Ali što je Svijet u odnosu na izvršnu vlast u BiH??!!

Čini se preteško gradivo Ustav BiH, o Europskim poveljama bolje i da ne govorimo.

Sve u svemu situacija koju danas imamo je scenarij isplaniran prije nekoliko mjeseci. Bosansko-hercegovačke vlasti u vječitoj borbi s R Hrvatskom, EU i ostatkom Svijeta učinile su taj korak u posljednjom obračunu s dijelom BiH kojeg nikad nisu doživljavali kao svoj. Kroz analizu izjava u predizbornoj kampanji dalo se naslutiti čemu to vodi. Radikalizam skriven pod plaštom lažne demokracije ukazao nam se činom zatvranja izlaza u Svijet. Poigravat će se s nama do iznemoglosti, činiti štetu i nastaviti plan iseljavanja, onaj isti radi kojeg je i potvrđena optužnica velikanima rata.

Uostalom, šverc svake vrste je nešto u čemu su najradije plivali, u čemu su se najbolje snalazizli naročito oni pozicionirani u sam vrh. Narod im je to uvelike praštao, iako je sve dublje tonuo u bijedu i siromaštvo. Možda nije do novca, možda je do vjerovanja.

Sad smo tu, nadomak EU s pogledom u beznađe, obavijeni čudnim likovima, nesnošljivim zadahom prljavštine i izvjesne zaraze, suočeni s „opet“ istom pričom o sukobu nadležnosti.

Ta tanka linija razdvajanja NADLEŽNOSTI je sredstvo kojim se želi kazniti Velika Kladuša! Ne, nije slučajno kao što nije ni istinito da NE MOGU ništa uraditi.

Velika Kladuša, 27.10.2018.