Elvira Abdić Jelenović: JAVNA KUHINJA – DA ILI ???

Kako se jedna plemenita Odluka može pretvoriti u prazno političko prepucavanje najbolje govori rasprava o izmjenama i dopunama Odluke JU Centar za socijalni rad kojom se omogućuje osnivanje Javne kuhinje u Velikoj Kladuši.

Rasprava se vodila na sjednici Kolegija općinskog vijeća, 19.01.2017.godine, na kojoj su najžešći protivnici otvaranju Javne kuhinje bili šefovi Klubova DNZ-a, POKRENIMO KLADUŠU i mješovitog Kluba A-SDA.

U iznošenju razloga za uskraćivanje podrške ovom plemenitom projektu nisu birali riječi niti mjerili težinu izrečenog u odnosu na ukupno siromaštvo koje već dugo vlada na općini Velika Kladuša. Vodili su se nekim svojim osobnim mjerilima zaboravljajući da su upravo oni ti koji svugdje i na svakom koraku iskazuju bojazan za budućnost građana i strah od nazadovanja čiji su kreatori.

Javnu kuhinju su nazvali teretom, novim troškom, manjim prioritetom, nepotrebnim činom, pa i pogubnom odlukom.

Iz njihove perspektive činilo se kvalitetnijim rješenjem hraniti siromašne i socijalno-ugrožene u obližnjim restoranima po prodajnoj cijeni obroka, a na račun Budžeta ili namjeravani iznos pretvoriti u jednokratne pomoći od 50 KM obiteljima ili pakete sa osnovnim namirnicama. Uglavnom sve samo ne u zatvorenom krugu Centra za socijalni rad u kojem se ne može ostvariti provizija, napraviti promet odabranom ugostitelju, otuđiti roba itd.

Kad izvršimo dublju analizu navedene rasprave onda možemo zaključiti da protivnici otvaranja Javne kuhinje nisu nikad živjeli život svojih sugrađana niti su imali namjeru promijeniti stanje u kojem se nalaze gotovo 20 godina.

Pokazali su da im je lakše zanemariti gladne nego prihvatiti činjenicu da se u proteklih 20 godina nisu mogli sjetiti da predlože i realiziraju ovakav program, a bili su u prilici.

Danas im najteže pada što je inicijativa za osnivanje Javne kuhinje došla od načelnika općine Velika Kladuša, Fikreta Abdića!

Na kraju, što očekivati od ljudi koji su zajedno sa svojim stranačkim liderima doveli građane općine Velika Kladuša na rub siromaštva?! Sve što smo od njih mogli vidjeti jeste sustavno siromašenje radničke klase, prodaja radničke imovine u bescjenje, dodvoravanje višim nivoima vlasti uz neizostavne ustupke u vlasničkoj strukturi Agrokomerca, Saniteksa, Grupexa, i bogaćenje na račun osiromašenih, gladnih i nezaposlenih.

Pored njih i s njima nestala su velikokladuška poduzeća, nestala su radna mjesta i izostala je njihova reakcija na potrebe onih čije su glasove nastojali pridobiti. Digli su svoj glas protiv JAVNE KUHINJE i tim činom rekli sve što trebamo znati o njima!

Velika Kladuša, 19.01.2017.god.