Elvira Abdić Jelenović: Ekonomska neovisnost = sloboda

„8. Mart“  je jedini Dan u godini kad se „podrazumjeva“ kupiti cvijeće svakoj ženi u radnom okruženju, podijeliti aplikaciju ili napisati čestitku svim ženama u memoriji pametnog telefona, organizirati domijenak, prigodni ručak ili samo zakusku na kojoj će se, gotovo identično o nivou organizacije, naglasiti značaj žene u društvu i naznaka onog što čine svi kako bi nam život „navodno“ bio lakši.

Ne želeći omalovažiti trud muške populacije, odgoj majki koje su u svoju djecu utkale osjećaj sreće u trenutku kad im upućuju čestitku, osjećaj zadovoljstva kod onih koji su učinili taj minimalni korak pažnje među tisućama pogrešnih koraka, važno je dotaknuti stvarnost jer na kraju ovog dana to je sve što će nam ostati.

Iz kuta žene, 8.Mart je Dan kad svaka žena odvoji  vrijeme za sebe, bilo da se lijepo obuče, ode na frizuru, priušti si tretman kod kozmitičarke, pokloni si nešto što dugo priželjkuje, otputuje, iziđe s prijateljicama, prijateljima ili životnim izabranikom, učestvuje u prosvjedu za prava žena u društvu ili se samo zatvori u sebe, svoje misli, svoju čahuru i razmišlja bar na trenutak o svojim uspjesima, padovima, sreći ili nesreći, bračnom skladu ili razvodu, obiteljskoj idili ili obiteljskom paklu, o izvjesnoj ili neizvjesnoj budućnosti.

Neizbježno je naći se u jednoj od tih i takvih situacija i ujedno je nužno izgovoriti da se nismo izborile za svoju ravnopravnost u društvu ali da nismo ni odustale.

Možda je, upravo, neravnopravnost ona snaga koja nas pokreće u nastojanju da promijenimo Svijet i učinimo ga mjestom lijepšim, ugodnijim i mirnijim za življenje. Ta neprekidna borba sa sobom, onim što nas okružuje i svim onim što se „ podrazumjeva“ u kulturama iz kojih potječemo čini od nas bića koja podnose više, praštaju više, poklanjaju više, osjećaju više, a zauzvrat očekuju tako malo.

Za nas je rješenje –  aktivno učešće  u politici !!!

Politike znanosti, rada, obrazovanja, gospodarstva, socijalne i zdravstvene zaštite ……, svaka u svom dijelu određuje uvjete u kojima živimo i radimo. Logično je da kreiramo te uvjete i dajemo doprinos kroz rad političkih organizacija kojima pripadamo, kroz rad udruga i asocijacija i kroz rad u javnom i realnom sektoru.

Koliko god surovo zvučalo, podjednako smo odgovorne za stanje u Društvu jer  „ne činjenje“ je isto što i „sudjelovanje“ , „ ćutanje“  isto što i „odobravanje“.

Bitna je spoznaja da samo žene mogu povećati broj žena u vlasti, nikako Zakon i nikako smjernice međunarodnih organizacija. Svi zajedno možemo učiniti puno ako se izborimo za „ekonomsku neovisnost“  žena  jer samo „ekonomski neovisna“ žena je ravnopravan partner u politici, poslu, ljubavi i životu.

 

                                                                                                                             Predsjednica Laburista BiH

                                                                                                                             Elvira Abdić Jelenović, dipl.ing.građ

Velika Kladuša, 08.03.2018.