ELMA ĐOGIĆ: Ratni veteran novcem USAID-a organizira javni linč Velike Kladuše?!

Na osnovu javnog poziva  pod naslovom: „Poziv za autore: Kritički osvrti na Kladušku situaciju“ od 10.04.2018. godine i članka: „Društveno politička situacija u Velikoj Kladuši polovinom 2018.“ od 08.08.2018. godine objavljenih na portalu www.reprezent.ba ( vlasnika Esada- Ese Šabanagić) autora, samoprozvanog publicista, analitičara, ratnog veterana Rame Hirkića kao i priloga sa okruglog stola objavljenog na RTV USK organizatora Rame Hirkića pod naslovom „Velika Kladuša: napredovanje u nazadovanju“ od 08.09.2018. godine upućujem slijedeće

 

REAGIRANJE

 

Poznato je da svi oni koji su kreatori negativnih i izmišljenih vijesti, negativnog političkog ambijenta rade za neki vid nagrade, u prvom redu finansijske, materijalne a onda i onih u vidu amnestija od strane pravosuđa za razne oblike krivičnih djela, ratnih ili poratnih o čemu govore i brojne pravosudne nelogičnosti u razrješavanju novije historije Bosne i Hercegovine.

 

Takve osobe u pravilu ništa ne rade osim što iz zone ugode i raznih hladova ne odustaju u pokušaju destabilizacije, diskreditacije i skretanju pažnje javnosti od gorućih problema sa raznim vidovima aktivnosti unutar i van BiH.

 

Uzimaju čak i sebi za pravo da predstavljaju određene grupacije, mlade ljude, o kojima nemaju naravno pojma a za njih su mladi samo oni koji razmišljaju kao oni i formalno zadovoljavaju definiciju po zakonu o mladima. Takvih primjera je mnogo, ovdje izdvajam jedan, nelogičan po mnogo čemu.

 

Bivši MINISTAR privrede APZB i bivši PREDSJEDNIK VLADE Republike Zapadna Bosna Ramo Hirkić

 

Od 2013. godine u Velikoj Kladuši djeluje samoprozvani publicista-analitičar,autor tekstova Ramo Hirkić, bivši Ministar privrede APZB i bivši Predsjednik vlade Republike Zapadna Bosna, ratni veteran. Aktivnosti koje publicista-analitičar sprovodi vrijeđaju zdrav razum svakog kladuščanina pogotovo onih koji su upoznati prijeratnom, ratnom i postratnom situacijom u Velikoj Kladuši. Njegove funkcije prije rata, u ratu i poslije rata govore da se radi o čovjeku čije su moralne vrijednosti već odavno dotakle dno.

Pokušaj manipulacije učesnicima i jedne i druge strane u ratnoj historiji Velike Kladuše osovina je njegovog djelovanja. Ponavljanjem negativnih termina (nazadovanje i sl.) i raznim analizama kojima potkrepljuje isto pokušava razbiti zdrav razum kladuščanina i potvrditi očito, hiljadu puta izgovorena laž postaje istina. U svom naumu ne bira sredstva što potvrđuje i manipulacija medijskim prostorom a pogotovo medijima koji su mudro sve ove godine gradili prostor, svoj položaj u medijskoj zajednici.

Nekoliko činjenica ide u prilog iznesenom:

– Empatija koju kroz osvrte iznosi autor teksta ( Društveno politička situacija u Velikoj Kladuši polovinom 2018.“ od 08.08.2018. autora Rame Hirkića) prema migrantskoj krizi u BiH kosi se sa zdravim razumom ako se u obzir uzme obaveza koju je potpisao 08.08.1995. godine u Kuplenskom, tzv. Sporazum iz Kuplenskog. Prema tom sporazumu kao Predsjednik vlade Republike Zapadna Bosna (Druga Autonomija) trebao je osigurati povratak, građansku sigurnost i zaštitu imovine iseljenog stanovništva Velike Kladuše, ali to naravno nije učinio.

– Bježanjem od odgovornosti publicista-analitičar skrasio se na tlu Amerike do povratka u Veliku Kladušu. Dok većina stanovništva i danas se bori za život autor tekstova  je zbrinuo svoju djecu i rješio svoj status. Američka, bosanska, hrvatska penzija/mirovina i šta još već. Da postoji iskrenost prema migrantskoj krizi vjerovatno bi ponudio svoje nekretnine na privremeno korištenje migrantima.

– Nagrada od strane USAID-A u iznosu preko 4.700 dolara iznenadila je mnoge. Međutim, radi se o klasičnoj zloupotrebi povjerenja ove institucije od strane publiciste-analitičara jer sigurno ne posjeduju sve podatke o nagrađenom.

U vjerovatno odrađenim provjerama USAID se vodio podacima koje posjeduje i one koje je na prvom ulazu na američko tlo nagrađeni iznio. Očito je da u tim podacima nema informacija o ratnoj ulozi i obavezama publiciste- analitičara.

Apsurdno je uopšte o tome raspravljati ali je vrijedno spomena zbog informisanosti međunarodnih službi kako ne bi iste greške ponavljali u budućnosti.

 

Kritički osvrti na situaciju i stanje u Velikoj Kladuši nije ništa drugo nego naručeno ponižavanje kladuščana od strane „zakletog“ Kladuščanina.

 

Velika Kladuša, 10.09.2018.godine

Elma Đogić

Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH