ELMA ĐOGIĆ: “KRIZA” U FEDERACIJI BIH – UVOD U PREDIZBORNU KAMPANJU

10. redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH odgođena je u DVA NAVRATA zahvaljujući nepostizanju dogovora između koalicionih partnera oko Prijedloga Izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću na osnovu kojeg bi se kladionice trebale dodatno oporezovati.

Upućivanje u parlamentarnu proceduru Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću samo je jedan od dokaza da politička kriza u Federaciji BiH, po ko zna koji put, ponovo kuca na vrata i da je predizborna kampanja za lokalne izbore uzela svoj puni zamah.

Vladajuća većina stalno se poziva na neophodnost provođenja reformske agende ubrzanim tempom i svakodnevno, uz pomoć kontrolisanih medija, plasiraju takve namjere u javnost, a s sa druge strane, zbog stranačkih interesa i nestabilnosti odnosa između koalicionih partnera napravljen je zastoj u donošenju zakona koji su od „velike važnosti” za normalno funkcionisanje sistema.

Odgađanje sjednice Predstavničkog doma u dva navrata, grubo kršenje Poslovnika o radu, pauze u zasjedanju, stranački pritisci, zategnutost koalicionih odnosa, „preskakanje redovnih sjednica“ samo su pokušaji da se od očiju javnosti skloni stvarna slika koja vlada u Federaciji BiH.

Stvarna slika je takva da je u posljednje dvije godine iz BiH odselilo 80 hiljada ljudi i svakim danom odlaze u sve većem broju, a oni koji su na vlasti ne pokušavaju i ne žele da donesu promjene da se egzodus stanovništva zaustavi.

Činjenica je da SDA stranka, kao “apsolutni pobjednik” na Općim izborima, zajedno sa „partnerima od slučaja do slučaja“ nije ništa realizirala od predizbornih obećanja, a jedino u čemu je bila uspješna jeste REŽIRANJE svih „kriza“ koje su nastale u vlasti, gdje su glavni glumci samo mijenjali uloge, a javnost je publika koja je prisiljena da sve te procese prati.

Film koji je publika imala priliku gledati povodom neodržavanja 10. redovne sjednice, po drugi put, zbog kladioničarskih lobija je samo jedna u nizu REŽIJA SDA stranke kako bi ista krenula u kampanju za lokalne izbore u ulozi “dobročinitelja” i “zaštitnika” Bosne i Hercegovine.

Reformski put, čudnovata agenda je trenutno u fazi PAUZE, ali njegov PLAY (nastavak) će zasigurno biti kada prođu lokalni izbori, te kada će biti potrebno snimati njegov nastavak, odnosno, pripremu kampanje za naredne Opće izbore.

Tako to biva kod nas sa SDA strankom – od izbora do izbora, od događaja do događaja, od krize do krize, od neuspjeha do neuspjeha.

A narod?

Narod je 20 godina u fazi PAUZE!!!