EKSKLUZIVNO!

Po prvi put objavljujemo pismo Fikreta Abdića upućeno Aliji Izetbegoviću i Predsjedništvu BiH, poslano u vrijeme najvećih sukoba JNA i HVO-a.

Ponukan neuspješnim pregovorima u Ženevi, a u nadi da će dobiti javni odgovor od Alije Izetbegovića i Predsjedništva BiH budući da je govorio o ozbiljnim problemima s kojima se susreće, prije svega, muslimanski narod i svi ostali narodi koji bivaju zahvaćeni ratom, te akcije koje bi se trebale poduzeti kako bi izašli iz istoga uz što manji broj žrtava.

Pismo predstavlja ujedno i jedan od glavnih dokaza Abdićevih namjera u ratu koje nisu bile protiv muslimanskog naroda, naroda kojega je zastupao.

Poslano je prije nego što su svi mediji u BiH počeli proglašavati Fikreta Abdića velikim izdajnikom muslimanskog naroda po naredbi državnoga vrha, dok je Fikret Abdić po zadatku Predsjedništva BiH obilazio ratišta.

U priloženom videu od 9:23 minute pročitao sam najbitnije dijelove pisma.

U svemu je najžalosnija činjenica da se Alija Izetbegović nikada nije javno izjasnio po pitanju ovoga pisma, a da nije prihvatio niti jednim savjetom govori i sam ishod rata u kojem su najveće žrtve bili poginuli i njihove porodice.

Od samog početka rata, Fikret Abdić se zalagao za pregovore i u pregovorima vidio najpovoljnije rješenje za okončanje sukoba.

Alija Izetbegović je pod svojom kontrolom imao medije i mogao je dirigirati atmosferu u toku sukoba, preferirao je da mediji stvaraju negativnu i ratnu atmosferu, popunjenu lažnim obećanjima poput embarga na oružje muslimanima  ili vojne intervencije, umjesto da mediji stvaraju pregovaračku atmosferu iznošenjem činjenica i realnog stanja i da na taj način doprinose smirivanju sukoba i promicanjem mira. Pored toga su aktivno su radili na projektu medijske sotonizacije Fikreta Abdića i njegove izborne pobjede.

Podsjećanja radi, Fikret Abdić je na prvim višestranačkim izborima dobio preko milion glasova.

U prilogu skenirano pismo.

-Arijan