EDINA ABDIĆ PLEHO – MASKE SU PALE

Vanredna sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona, na temu aktualne situacije izazvane migrantskom krizom održana je 23.12.2020. godine.

Povod za hitno sazivanje sjednice, Operativna grupa za upravljanje migrantskom krizom na čelu sa Mustafom Ružnićem opravdala je aktom od Ministarstva sigurnosti BIH u kojem je isto donijelo Odluku o uspostavi migrantskog centra Lipa, te da migranti koji trenutno borave na tom lokalitetu budu premješteni u privremeni kamp Bira, do adekvatnog uređenja kampa Lipa.

Prijedlog Zaključaka Skupštini je izdiktirao Mustafa Ružnić, ali nije htio da Vlada ili on, kao Premijer budu predlagači istog.

Usvojeni Zaključci bez predlagača u suštini ne rješavaju probleme građana u suočavanju sa nekontroliranim prilivom migranata, već isti daju alibi Mustafi Ružniću za nenamjenski potrošenih 4 miliona KM, kojeg je Vlada Federacije BiH dostavila za sanaciju posljedica izazvanih migrantskom krizom.

Navedeni iznos nisu osjetile općine i gradovi Unsko-sanskog kantona pogođene migrantskom krizom, već su ista potrošena za nabavku materijalnih sredstava Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu zdravstva USK, upravo onih resora kojima je Skupština usvojenim Zaključcima dala zaduženje za praćenje i kontrolu stanja sa migrantima, te je ozakonila djelovanje Operativne grupe Mustafe Ružnića.

Nakon svega jos vise je postalo jasno da jedino što je vazno jeste FINANCIRANJE i tko ce biti odgovoran za raspodjelu financijskih sredstava koji budu pristizali na Kanton.

Prema završnim riječima Premijera i gradonačelnika grada Bihaća, moze se zaključiti da je hitnost bila samo zbog toga što nema Ugovora sa vlasnikom Bire.

Više u Video prilogu:

Edina Abdić Pleho

Zastupnica u Skupštini USK