EDINA ABDIĆ PLEHO: HUŠKAČKA RETORIKA KAO DOKAZ NEUKOSTI AUTORA

Povodom teksta objavljenog u listu Dnevni avaz – prilog „Sedmica“, pod naslovom: LIČNOST SEDMICE FIKRET ABDIĆ BABO „Predstava tek počinje“, autora Midhata Dedića, dopisnika za ovaj list sa Unsko-sanskog kantona, upućujem slijedeće

                                                          REAGIRANJE

Bosansko-hercegovačko novinarstvo je odavno u velikoj krizi. Sve je veća potražnja za novinarskom etikom, koja oskudijeva u sveopćoj nestašici financijskih sredstava za neophodno funkcioniranje neovisnih medijskih kuća, kojih u Bosni uopće i nema.

Takav vid nestašice sve više zabrinjava onaj dio građanstva, koji žudi za neovisnom i kvalitetnom novinarskom pričom, koja bi možda dovela i do ponekog ostvarenog prava običnog građanina ili bi bolje dočarala život kojeg živi.

Medijske kuće poput Avaza, nasumično odabiru svoje „žrtve“ u svrhu zadovoljenja neutaživih želja njihovih rukovoditelja u navodnoj moći kreiranja javnog mijenja, pa su, po tko zna koji put, „navalili“ na građane Zapadne Bosne.

Autor i kreator predmetnog teksta Midhat Dedić, nije se libio okititi svoje sugrađane fašističkim epitetima, likujući valjda sam nad sobom, kako je „očitao“ lekciju iz demokracije i tako se pokazao izrazito „PISMENIM“.

Moral, etika i stručnost ovog autora, o naručiocima da ne govorim, najviše dolazi do izražaja u posuđenim pojmovima sa Wikipedije, pa je tako u metežu vlastitog gnjeva, zajedljivosti i netolerentnosti obasuo salvu gluposti i povijesno ne postojećih činjenica, cifara ili događaja, u svrhu očuvanja lobotomizirane „istine“ koju njegovi financijeri bezuspješno plasiraju više od 20 godina.

Tiraž ovog broja Dnevnog avaza zasigurno će donijeti tako prijeko potrebna financijska sredstva, kako autoru, tako i njegovom vlasniku, ali ne zbog PISMENOG i KVALITETNOG teksta, već samo zbog činjenice što naslov nosi ime Fikret Abdić Babo.

Preporuka i suština ovog reagiranja jeste osobni doprinos u kreiranju javnog mnijenja, ali onog građanskog, koji je i bez mog učešća POZITIVAN i DOBRONAMJERAN.

U tom duhu preporučujem autoru, kreatoru ili kreatorima ovog teksta, da svoje lobotomizirane istine ne plasiraju više. Jedino oni još u njih vjeruju.

Bilo bi bolje da učvrste svoje znanje o Bosni i Hercegovini, njenoj geografiji, stanovništvu i jeziku, jer da posjeduju takvo znanje, ne bi se pohvalili svojim “Urbi et orbi“, ( lat. „Gradu i svijetu“) tumačenjem Babinog ustoličenja, jer Bosna i Hercegovina se sastoji od više kilometara teritorija, nego što je to njen CENTAR!

Istina nema mnogo verzija, samo je jedna. I ta je jedna ZKORAČILA NA SJEVEROZAPADNU KAPIJU BOSNE I HERCEGOVINE!

                                                    Predsjedavajuća OV Velika Kladuša