Državljanstvo F BiH ili RS-a?

Ovih dana svjedočimo medijski potpomognutoj propagandi kojom se pokušava stvoriti atmosfera općeg straha od nestanka države koja od završetka rata i povjesnog dogovora lidera tri naroda ne predstavlja ono što su građani BiH uistinu htjeli.

To što smo na kraju svega dobili prihvaćeno je kako bismo imali MIR, a ono što proživljavamo od tog dana do danas je svojevrstan politički pakao.

U tom paklu su odrasle generacije političara bez spoznaje o važnosti uzajamnog poštovanja, povjerenja i tolerancije kao neophodnih elemenata u gradnji  uređene države kakva je već trebala biti Bosna i Hercegovina.

Isključivost kao primarna vodilja u izražavanju vlastitih ili tuđih stavova dovela nas je do razine usijanja međuentitetskih odnosa koji služe kao alat za aktiviranje „prošlosti“ na kojoj, nažalost, mnogi temelje kampanju za izbore 2022.godine.

Nađe se tu svega, od lažne borbe za opstojnost Bosne i Hercegovine do otvorenih neslaganja s Visokim predstavnikom i sve jačeg huškanja na nemire i na rat s ciljem prikrivanja lošeg gospodarskog stanja u zemlji i svih onih anomalija koje nam serviraju kao prirodna i normalna rješenja.

Otrcana priča o Daytonskom sporazumu i još otrcanija tumačenja političara iz isključivo probošnjačkih stranaka zahtjeva da se s vremena na vrijeme vratimo unatrag i sagledamo što smo, tko smo, gdje smo, i gdje nas sve to vodi ?!

Paušalna tumačenja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, opće nesnalaženje u ulogama i zadacima koje pred vladajuće stranke stavlja međunarodna zajednica i konstantno bježanje od donošenja nužnih političkih odluka, povlači za sobom posljedice kao što je ovo stanje danas ali i političku odgovornost.

Danas se s pravom pitam, zbog čega  „brižnicima“ koji nas „smaraju“ navodnom brigom za suverenitet i opstojnost BiH nije predstavljao problem Zakon o državljanstvu Federacije BiH i Zakon o državljanstvu Republike Srpske?

Analiza pravnog osnova za donošenje istih daje odgovor na mnoga pitanja, naročito na ona što smijemo, a što ne kao politički predstavnici u parlamentima entiteta.

I, ne zaboravimo Distrikt Brčko kao sastavni dio drage nam naše domovine!

 

Predsjednica Laburista BiH

Elvira Abdić Jelenović

Dana, 18.10.2021.