DEMANTIJ LABURISTIČKE STRANKE BIH

Mjesec dana od kako je izvršen pokušaj manipulacije javnosti zloupotrebljavajući ime Fikreta Abdića, kandidata Laburističke stranke BIH za načelnika Općine Velika Kladuša, zloupotreba imena i navodne izjave za medije se i dalje nastavljaju. Povodom objavljivanja teksta od strane portala www.bhinfo.com, a kojeg su prenijeli portali: www.cazin.net, www.bihac.net, www.uskinfo.ba, www.balkanbreackingnews.com, www.avaz.ba, www.tuzlalive.ba, www.novihorizonti.ba, www.islamživot.com, www.aktuelno24.com, www.mojusk.ba, www.usk24.ba, www.radiokrajina.com, www.balkanuzivo.net, www.krupljani.ba, www.krajina.ba, www.usn.ba, www.bišćani.net objavljujemo slijedeći

                                                          D E M A N T I J

Tekst pod naslovom Fikret Abdić BABO: “RS i Dodik uz sebe imaju 20 000 Kladuščana“, u čijem potpisu je tehnička obrada Novi portal/ bh-info.com, naznačeno je da je gospodin Fikret Abdić dao izjavu za B92.

Navode izjave, kao i činjenicu da je gospodin Abdić kontaktirao bilo koji medij u BiH ili šire, u potpunosti demantiramo, te podsjećamo javnost da Laburistička stranka BIH i njeni kandidati nisu i neće davati izjave za medije sve do početka predizborne kampanje.

Zloupotrebu imena kandidata, političkog subjekta ili navođenje neistinitih i „navodnih“ izjava predstavlja krivično djelo, te smo do sada poduzeli zakonom utvrđene mjere prijave istih Vijeću za štampu Bosne i Hercegovine, s ciljem sankcioniranja ovakvih i sličnih pokušaja manipulacije javnosti.

Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH je donijela Odluku u kojoj prihvaća žalbu Laburističke stranke BiH povodom neistinitog intervjua objavljenog na portalu „bos-petrovac.ba“, 15.07.2016. godine, a kojeg su prenijeli portali „cazin.net“ i „vkportal.ba“, te iste upozorilo da to predstavlja teško kršenje etičkih normi novinarstva, ugrožava dignitet novinarske profesije i novinarskog ugleda.

Tekst Odluke možete pogledati na linku OVDJE.

 

                                                     PR LABURISTA BIH