DEMANTIJ NA PROMAŠENU STRANKU S PROMAŠENIM TEMAMA

Lokalni portal objavio je „saopćenje za javnost“ DNZ-a  u kojem iz ove političke stranke pozivaju i prozivaju vlast u općini Velika Kladuša za ne sazivanje tematske sjednice Općinskog vijeća na temu „Problematika kooperanata i uzgajivača jagodičastog i bobičastog voća“.

Predsjednica Kluba Laburističke stranke BiH je na sjednici Kolegija, održanoj 03.07.2017. godina, objasnila predstavnicima stranaka, potpisnika inicijative, proceduru pripreme tematske sjednice  uz napomenu da je ista objašnjenja u Poslovniku o radu OV i Statutu, dokumentima na koje se iz ove stranke uporno pozivaju, ali očigledno ne čitaju.

Pored ostalog, Općinsko vijeće je usvojilo Program rada za 2017. godinu u kojem je planirano  održavanje tematskih sjednica. Bitno je naglasiti da su stranke, potpisnice Inicijative DNZ, SDA, A-SDA, KSPP od svog osnivanja učestvovale u vlasti, imale mogućnost da održavaju tematske sjednice, mijenjaju Poslovnik o radu, Statut, donose Odluke, između ostalog i one bitne za razvoj poljoprivrede i kooperantske proizvodnje. One to nisu činile!

Isto tako, Demokratska Narodna Zajednica je tokom apsolutne vladavine općinom Velika Kladuša malo ili nimalo odvajala sredstava za poljoprivredu. Apsolutno politički zakazala na višim nivoima vlasti (Skupština USK-a, Parlament Federacije BiH, Parlamentarna skupština BiH) kada su se donosili Strateški dokumenti BiH, Federacije BiH, USK-a, zatim Zakon o poljoprivredi, Zakon o vanjskoj i unutarnjoj trgovini, Zakon o poticajima u F BiH, Zakon o inspekcijama itd…..

Briga o poljoprivrednim proizvođačima, kooperantima i uzgajivačima vodi se kontinuirano kroz sve  nivoe vlasti, a ne ishitrenim mjerama visokopozicioniranih dužnosnika DNZ-a koji su  iz godine u godinu otvoreno podržavali određene proizvodnje i borili se za poticanje OTKUPLJIVAČA kako bi ostvarili vlastite interese.

Naglašavamo, da vlast koju predvodi Laburistička stranka se itekako bavi rješavanjem problema građana općine Velika Kladuša. Nažalost, dosta vremena smo izgubili i gubimo čisteći nered koji je iza sebe ostavila, upravo Demokratska Narodna Zajednica kako u vremenu apsolutne vladavine tako i u vremenu podržavanja bivšeg Načelnika.

Za razliku od ostalih političkih subjekata, Laburistička stranka je javno pozvala sviju na suradnju i dijalog u cilju razvoja naše Općine. Pozvali smo ih da se uzdrže od opstrukcija i okrenu radu i stvaranju ambijenta za rad, razvoj i zapošljavanje. Razlozi  njihovog odbijanja su tema za razgovor njih i njihovih birača.

Možda se dotaknu i pitanja patološkog otpora izgradnji „fabrike za preradu voća i povrća“ u Šumatcu s kojom  danas, da nije bilo političke opstrukcije, ne bi imali problema s otkupom, ne samo jagodičastog voća već ni krastavaca i drugih kultura.

                                                                                                           PR LABURISTI BIH

 Velika Kladuša, 06.07.2017.