Delegacija EU u USK-a

Delegacija EU i Specijalni predstavnik EU Johann Sattler danas su boravili u Unsko-sanskom kantonu u sklopu održavanja „Političkog dijaloga“ sa zastupnicima u Skupštini USK-a i članovima Vlade.

Bila je to prilika da se izravno upoznamo s očekivanjima Europske komisije kad je u pitanju brzina donošenja zakona i njihovo usklađivanje s zakonima Europske unije uz unaprjeđenje mehanizma koordinacije u kojem učestvuju i predstavnici USK-a.

Upravo je učinkovitost mehanizma koordinacije, razina informiranja zastupnika ali i građana o stupnju napredovanja u ispunjavanju uvjeta kao i važnost korištenja tehničke podrške Europske komisije parlamentima u izradi strategija, zakona i akata u postupku usklađivanja bilo predmet mojih pitanja u kratkom predstavljanju sebe i općine iz koje dolazim.

Naglasila sam važnost brzog procesa provođenja reformi i naš interes da postanemo ravnopravna članica EU.

U odgovorima na postavljena pitanja, referirajući se na moje izlaganje, gosp. Sattler se prijatno iznenadio prisustvu predstavnika Velike Kladuše, te je misao završio rečenicom „ Drago mi je, jer ovaj kanton nije samo Bihać“!

Naravno, nakon takve izjave si postavimo pitanje: Što su to do sad radili predstavnici Velike Kladuše iz drugih stranaka u kantonu, Federaciji i državi?!

Bez obzira na kratkoću vremena koje smo imali na raspolaganju, dobili smo bitne informacije o procesima čija realizacija ovisi isključivo o nama.

Ono što bih izdvojila kao bitnu informaciju za građane USK-a jeste preporuka Premijeru USK-a, Mustafi Ružniću i strankama koje u posljednje vrijeme dižu tenzije oko najave novog migrantskog vala i navodnog „zatvora“ za migrante u kampu Lipa, da „spuste loptu“, odnosno da zaustave takvu retoriku jer su te tvrdnje i strahovi neutemeljeni.

Pored ostalog, Johann Sattler je naglasio, upravo ono što su Laburisti isticali od 2018.godine, da je važno imati politiku deportacije migranata u zemlje iz kojih su migrirali jer u suprotnom im dajemo poruku kako se u BiH mogu nesmetano zadržati.

Istakao je da su u BiH minimalni pomaci u segmentu „vladavine prava“ kao jednog od osnovnih načela EU. Naročito se osvrnuo na praksu dugotrajnih sudskih procesa, onih koji traju po 10-15 godina, jer svaka presuda nakon toliko vremena gubi značaj.

Na pitanje rješavanja dugotrajnog čekanja na graničnim prelazima s Hrvatskom, izvijestio nas je o obvezi Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva prometa i veza BiH u pogledu ispunjavanja uvjeta za kategorizaciju graničnih prelaza kao preduvjeta za potpisivanje Sporazuma o odvijanju međugraničnog prometa s Republikom Hrvatskom.

Za kraj bih citirala gosp. Sattlera kad je u uvodu izlaganja govorio o nama, građanima USK-a.

„ Vi ste po mnogo čemu specifični i drugačiji. Daleko ste od svih centara ali se bez obzira na to morate razvijati i jačati vlastite kapacitete. Morate se okrenuti sebi.“

Predsjednica Laburista BiH:

Elvira Abdić Jelenović, mag.ing.aedif.

Dana, 13.04.2023.