Čestitka u povodu 25. novembra – Dana državnosti BIH

Ove godine obilježava se 78 godina od prvog zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine ZAVNOBiH-a. U Mrkonjić Gradu su, 25. i 26. novembra 1943. godine položeni temelji državnosti Bosne i Hercegovine. Tada je donešena odluka da BiH bude “i srpska i hrvatska i muslimanska, zajednica u kojoj će biti osigurana ravnopravnost svih Srba, Hrvata i Muslimana”. Dan državnosti BiH je potvrdio identitet i državnost Bosne i Hercegovine, obnovu hiljadugodišnje historijske državne tradicije naše domovine, te očuvao njen identitet i učvrstio državno-pravni suverinitet.

Najnapredniji dijelovi tadašnjeg društva, podržani slobodarskim stremljenjima većine bosanskohercegovačkih građana, radnika, seljaka, intelektualaca i drugih, obnovili su državnost Bosne i Hercegovine. Uradili su to na načelima demokratije i slobode za sve građane i narode Bosne i Hercegovine, nezavisno od njihove nacionalne ili vjerske pripadnosti.

Tada su narodi Bosne i Hercegovine pokazali toleranciju kojoj i danas trebamo težiti.

Tolerancija je harmonija u različitostima. To nije samo moralna dužnost svakog građana, to je politički i zakonit zahtjev na koji uspješno, kao društvo, moramo odgovoriti.

U duhu tolerancije, Laburistička stranka svim građanima i građankama želi sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine!