Čestitka povodom Dana Državnosti Bosne i Hercegovine

Prije 72. godine održano je Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine ZAVNOBiH-a. U Mrkonjić Gradu su 25. i 26. novembra 1943. godine na zasjedanju položeni temelji državnosti Bosne i Hercegovine.

25. novembra donesena je odluka naroda BiH da njihova zemlja “koja nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, nego je i srpska i hrvatska i muslimanska bude zajednica u kojoj će biti osigurana ravnopravnost svih Srba, Hrvata i Muslimana”. Značaj tog historijskog datuma nemjerljiv je za državu Bosnu i Hercegovinu njene građane i njihovu zajedničku budućnost. Bosna i Hercegovina je očuvala svoju multietičnost i baštinu zasnovanu na suživotu svih naroda koji u njoj žive.

Dan državnosti BiH je potvrdio je identitet i državnost Bosne i Hercegovine, obnovu hiljadugodišnje povijesne državne tradicije naše domovine, te očuvao njen identitet i učvrstio državno-pravni suverenitet. Ovaj veliki praznik naše domovine obilježavamo u nadi da će odluke ZAVNOBiH-a ostati trajni pečat državnosti naše zemlje bez obzira na sve njene prepreke, ona je starija i važnija od bilo čijih ličnih interesa.

Laburistička stranka BiH svim narodima i građanima Bosne i Hercegovine upućuje najiskrenije čestitke povodom 25. novembra, Dana državnosti naše domovine Bosne i Hercegovine i istovremeno ih poziva da zajedničkim snagama nastavimo graditi našu budućnost i budućnost naše djece.

PR Laburisti BiH