Čestitka povodom Dana državnosti 25. novembra

U Mrkonjić Gradu su, 25. i 26. novembra 1943. godine položeni temelji državnosti Bosne i Hercegovine. Prije 74. godine održano je Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine ZAVNOBiH-a.

Dan državnosti BiH je potvrdio identitet i državnost Bosne i Hercegovine, obnovu hiljadugodišnje povijesne državne tradicije naše domovine, te očuvao njen identitet i učvrstio državno-pravni suverenitet. Ovaj veliki praznik naše države obilježavamo u nadi da će odluke ZAVNOBiH-a ostati trajni pečat državnosti naše zemlje bez obzira na sve njene prepreke.

25. novembra je donesena odluka naroda BiH da njihova zemlja: “koja nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, nego je i srpska i hrvatska i muslimanska bude zajednica u kojoj će biti osigurana ravnopravnost svih Srba, Hrvata i Muslimana”. Značaj tog historijskog datuma nemjerljiv je za državu Bosnu i Hercegovinu, njene građane i njihovu zajedničku budućnost. Bosna i Hercegovina je očuvala svoju multietičnost i baštinu zasnovanu na suživotu svih naroda koji u njoj žive.

Tolerancija i zajednički život u miru su jedini ispravni put za sve narode u Bosni i Hercegovini, a ovaj historijski datum nas sve obavezuje da u miru, u duhu suvereniteta i multikulturalnosti bosanskohercegovačkog društva gradimo bolju Bosnu i Hercegovinu.

Laburistička stranka BiH svim narodima i građanima Bosne i Hercegovine upućuje najiskrenije čestitke povodom 25. novembra, Dana državnosti naše domovine Bosne i Hercegovine!

PR LABURISTA BIH