Čestitka povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

U nedjelju, 1. marta 2015. godine građani Bosne i Hercegovine proslavljaju 23. godinu nezavisnosti svoje domovine Bosne i Hercegovine. Na referendumu održanom 29. februara i 1. marta 1992. godine građani Bosne i Hercegovine svih nacionalnosti su se odlučili za suverenu, nezavisnu, samostalnu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih naroda i građana. Naša zemlja je proglasila nezavisnost u svojim historijskim i međunarodno priznatim granicama, te je Vijeće ministara Evropske unije 06. aprila 1992. godine donijelo odluku o međunarodnom priznanju Republike Bosne i Hercegovine.

Nakon međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine, uslijedila je agresija na Bosnu i Hercegovinu, koja je trajala od aprila 1992. godine do decembra 1995. godine, a okončana je potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma. Gledajući iz današnje perspektive, svi koji i dalje osporavaju ovaj važan historijski datum moraju biti svjesni činjenice da je 1. mart temelj Dajtonskom mirovnom sporazumu u kojem je navedeno da Bosna i Hercegovina nastavlja kontinuitet Republike Bosne i Hercegovine sa 1. martom – Danom nezavisnosti i 25. novembrom – Danom državnosti.

Koristimo se prilikom da svim građanima Bosne i Hercegovine čestitamo 1. mart Dan nezavisnosti i poželimo sreću i uspjeh u daljem radu.