Centralna izborna komisija zakasnila slučajno ili namjerno?!

Odluka Centralne izborne komisije o utvrđivanju liste zemalja u kojima je znatno otežan ili prekinut poštanski promet i iz kojih birači mogu dostaviti glasački materijal  putem diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hrcegovine je samo jedan u nizu pokazatelja da se radi o neozbiljnom pristupu cijelom izbornom procesu što dovodi u pitanje povjerenje građana BiH u ovu Instituciju.

Prema navodima CIK-a, otežan i prekinut poštanski promet je ocjena Ministarstva vanjskih poslova!!  Bitno je podsjetiti da je raspodjelom pozicija Ministarstvo vanjskih poslova  pripalo SDA-u, pa se cijela ova situacija može povezati s dosadašnjom praksom netransparentnosti i neregularnosti kad su u pitanju prava birača izvan BiH.

Donošenjem ove Odluke nastoji se prikriti da je Centralna izborna komisija ZAKASNILA sa slanjem pošte i da zbog toga velik broj uredno registriranih birača neće moći ostvariti svoje Ustavno pravo.

Brojni pozivi i upiti CIK-u o nedolasku pošte ostaju bez odgovora!

Izmjenjenim Pravilnikom produljen je rok brojanja  listića pristiglih poštom ali samo onih koji pristignu do 25.11. ( 10 dana od dana završetka glasanja u BiH). Paušalno ostavljena mogućnost da jedni mogu slati listiće poštom u BiH, a drugi u Konzularna predstavništva, navodno kovertirana u još jednu kovertu pored one dvije koje dolaze u paketu stvorit će dodatne probleme koji mogu rezultirati odustajanjem birača.

Odustajanje prijavljenih birača je ogroman prostor za manipulaciju.

Još kad svemu dodamo uzaludno zvanje Konzularnih predstavništava po bilo kojem osnovu, teško se oteti dojmu da je sve unaprijed planirano.

Pored svega, rad Centralne izborne komisije u ovom sazivu ostat će zapamćen po neblagovremenom djelovanju, kašnjenju u svim aktivnostima pripreme izbora, izostanku jasnih kriterija i uputa za biračke odbore, netransparentnom postupku imenovanja članova Općinskih izbornih komisija.

 

 

Predsjednica Laburista BiH

Elvira Abdić Jelenović, mag.aedif.

 

Dana, 06.11.2020.