CENTRALIZAM U VELIKOJ KLADUŠI!

„Sapunica“ kako je slobodno možemo nazivati oko imenovanja direktora JKP Vodovod i kanalizacija doo se nastavlja…

Napominjemo, istekom mandata direktoru JKP Vodovod i kanalizacija doo Osmanu Čauševiću Nadzorni odbor istoimenog preduzeća sproveo je konkursnu proceduru a radi izbora „novog direktora preduzeća. Nakon sprovedene konkursne procedure Nadzorni odbor je jednoglasno podržao Edina Kekića za novog direktora JKP Vodovod i kanalizacija doo (JKP VIK doo) Velika Kladuša.

Kako bi novi direktor mogao početi sa radom Nadzorni odbor bio je u obavezi pribaviti i saglasnost Općinskog načelnika. Zahtjev za saglasnost Nadzorni odbor je dostavio Općinskom načelniku 18.11.2014. godine, broj 589-02/14 od 17.11.2014. godine. Ovdje počinje zaplet „sapunice?!

 

S obzirom da nije prošao njegov kandidat Općinski načelnik općine Velika  se upustio u analizu i reviziju sprovedene konkursne procedure od strane Nadzornog odbora JKP VIK doo.

 

Prvo je Općinski načelnik preispitivao validnost diplome Edina Kekića, što je van svake pameti a onda se upustio u tumačenje Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u FBiH, da bi nakon vlastitog suda istoimenog zakona donio Odluku o ne davanju saglasnosti za imenovanje Edina Kekića za direktora JKP VIK doo (Broj odluke: 02-05-203/15 od 14.01.2015. godine).

Skoro 2 mjeseca Općinski načelnik je vršio pritisak na Nadzorni odbor da bi na kraju istima „pobio“ jednoglasnu odluku o imenovanju, a pored toga isti je Nadzornom odboru naložio da poništi konkursnu proceduru te objavi novi konkurs.

 

Sastavljanjem isprave neistinitog sadržaja u ovom slučaju Odluke o ne davanju saglasnosti za imenovanje Edina Kekića za direktora JKP VIK doo broj 02-05-203/15 od 14.01.2015. godine („Službeni glasnik Općine Velika Kladuša“, broj: 1/15) Općinski načelnik je doveo u zabludu Nadzorni odbor JKP VIK doo i time zloupotrijebio svoje ovlasti.

 

Dok sam Općinski načelnik Osman Čaušević će biti direktor JKP Vodovod i kanalizacija?!

 

Općinski načelnik nije krio svoju pristranost prema kandidatu koji nije imenovan od strane Nadzornog odbora JKP VIK doo Osmanu Čauševiću dugogodišnjem direktoru JKP VIK (preko 12 godina direktor, 2002-2014) pa je pred svojim „prijateljima javno uputio svoj protest rekavši: „Dok sam ja Općinski načelnik Osman Čaušević će biti direktor JKP VIK doo“.

 

Smijeniti ću prvo Skupštinu pa onda i Nadzorni odbor JKP VIK doo?!

 

U prilog ovim navodima ide i Prijedlog Rješenja o razrješenju predsjednika i članova Skupštine JKP „Vodovod i kanalizacija“ koji će se naći na dnevnom redu 22. sjednice Općinskog vijeća općine Velika Kladuša u petak, 13. februara 2015. godine. Da li je Općinski načelnik tražio nešto od Skupštine VIK-a pa dobio negativan odgovor, slijedi nam da vidimo?!

 

Laburisti BiH oštro osuđuju zloupotrebu ovlasti od strane Općinskog načelnika te pozivaju istražne organe da se aktivnije uključe u rješavanje problema samovolje Općinskog načelnika općine Velika Kladuša.

 PR Laburista BiH