Brigo moja, pređi na drugoga!

Upravo tako funkcionira nova „stabilna“ većina u USK-u koju, između ostalih čine SDA i A-SDA (NES).

Prošla Vlada USK-a je u fokusu svog destruktivnog djelovanja imala Veliku Kladušu, preciznije Organ uprave Općine Velika Kladuša i kabinet Općinskog načelnika, Fikreta Abdića.

Prvi radni dani ujedinjene SDA i A SDA( NES-a), uključivo sve poluge vlasti koje su im na raspolaganju, započeli su istim fokusom. Ova politička „ljubav“ kao i patološka opsjednutost likom i djelom Fikreta Abdića nije iznenađenje. Dapače, Laburisti su po okončanju izbora nagovijestili ovaj savez jer je on suštinski uvijek postojao, naročito po pitanju rasprodaje, otuđenja i devastacije imovine građana općine Velika Kladuša.

Snaga koja ih pokreće u „bolesnoj“ potrebi da se obračunaju s Laburističkom strankom proističe iz STRAHA od krivične odgovornosti.

Zašto?

Zbog postupka Revizije privatizacije velikokladuških poduzeća: Agrokomerc, Grupex, Sanitex, Kladušnica!!!

Postupci su, uz sve prepreke i odgađanja, pokrenuti da bi koncem godine Revizija privatizacije Agrokomerca zaustavljena „do daljnjeg“ i to zbog ne suradnje Vlade Federacije BiH koja se proglasila titularem u ovom poduzeću.

Kroz tu prizmu trebamo promatrati i analizirati njihove postupke jer ćemo bolje razumjeti zbog čega se svaka priča i spomen na Agrokomerc ili druga poduzeća nazivaju „povratak u prošlost“ ili „prizivanje prošlosti“.

Desetljeća destruktivne politike ovih stranaka otupila su rasuđivanje o stečenim vrijednostima, naročito kod mlađih generacija koje nisu imale privilegiju rasti u zemlji gdje nastaju radna mjesta. Nažalost, oni su rasli i formirali se kao ljudi u zemlji gdje se radna mjesta uništavaju, gdje je normalno da kradeš, otimaš, prisvajaš tuđe, gdje su autoriteti „novopečeni“ političari bez radnog iskustva, bez legalno stečenog zvanja i što je najopasnije bez znanja, u zemlji gdje je na desetine hiljada/tisuća radnika ostalo bez zajamčenih radničkih prava, bez imovine i bez prava na radni staž temeljem radne obveze za vrijeme rata.

Ništa se, izuzev imena A SDA u NES, u politikama ovih stranaka nije promijenilo!

Destrukcija ukupnog života na USK-a se nastavlja. U prilog tom ide i činjenica da javnost USK-a, niti izabrani zastupnici u Skupštini USK-a nisu niti vidjeli Nacrt Budžeta USK-a kojeg je morao predložiti novi/stari premijer Ružnić,  još u 11.mjesecu 2022.godine.

Umjesto da rade SVOJ posao, oni protuustavno i protuzakonito nastavljaju putem policije, sudova i tužilaštva uz budno oko „plaćenih“ medija upravljati procesima na općini Velika Kladuša kako bi nas spriječili u svim progresivnim prijedlozima i projektima bitnim za napredak naše zajednice.

Evidentno im je draže opstruirati rad Općinskog vijeća Velika Kladuša, ne učestvovati u raspravi o predloženom Nacrtu Budžeta i uskratiti mu podršku s ciljem onemogućavanja provedbe javne rasprave, opstruirati sve prijedloge koje upućuje Općinski načelnik kao jedini ovlašteni predlagatelj materijala i beskonačno zabavljati javnost s onim što ne predstavlja njihov posao niti je u njihovoj nadležnosti.

Njihova je nadležnost i obveza, između ostalog, predložiti Nacrt, a potom i Prijedlog Budžeta USK-a, predložiti Prijedlog Prostornog plana USK-a i starati se za zakonitost rada institucija kojima rukovode.

Iz dosadašnjih aktivnosti „stabilne“ većine možemo zaključiti da njihova stabilnost proističe iz mržnje prema Laburističkoj stranci i Općinskom načelniku, Fikretu Abdiću.

Ostaje da vidimo, koliko će taj dvodnevni dogovor SDA i A-SDA ( NES ) donijeti dobra građanima USK-a!

 

Predsjednica Laburista BiH

Elvira Abdić Jelenović, mag.ing.aedif.

 

Dana, 29.03.2023.