Afera Agrokomerc: Rješenje o zastari

Rasapad Jugoslavije snažno je obilježio sudbinu njenih stanovnika, pa iako je prošlo više od tri desetljeća, doza nostalgije, žaljenja, tuge i gorčine ne jenjava.

Ono što je evidentno jeste „cenzurirana“ povijest i njena upotreba u njegovanju laži, nastalih kao nužnost opstanka političke elite iz tog vremena.

Danas možemo slobodno zaključiti da je industrija na prostoru cijele Jugoslavije kompletno uništena. Krivci za sustavno siromašenje radničke klase Jugoslavije i njihovih potomaka su među nama, skriveni pod grbom i zastavom nekih drugih država, nekih drugih političkih stranaka s ciljem kolektivnog sahranjivanja svega dobrog, vrijednog i plemenitog što smo imali.

Na tom putu, tu i tamo, izvlače događaje iz konteksta kako bi prikrili vlastito učešće u istima i eventualnu odgovornost koja bi iz istine mogla proizići.

Jedan od tih događaja je montirana afera Agrokomerc, nastala 1987.godine u kojoj je predsjednik SOUR-a  (složene organizacije udruženog rada) Agrokomerc, Fikret Abdić bio optužen za kontrarevolucionarno ugrožavanje društvenog uređenja  Jugoslavije, po članu 114 Krivičnog zakona SFRJ za što je bila zaprjećena SMRTNA KAZNA.

Nakon dvije godine suđenja, nije dokazano kontrarevolucionarno djelovanje niti ekonomsko podrivanje Jugoslavije već je nepravomoćnom presudom osuđen na 4 godine zatvora zbog navodne zlouporebe položaja.

Na tu presudu je uložena žalba po kojoj se sud nije očitovao ali je 10.09.2004. Kantonalni sud u Bihaću po ovom predmetu donio Rješenje o obustavi postupka zbog apsolutne zastare.

Od 23.10.1989. godine kad je uložena žalba, pa do 10.09.2004. godine prošlo je 15, a od pokretanja afere 17 godina.

U  periodu od 17 godina, osim što je nestala Jugoslavija, kontinuirano je širena propaganda o Agrokomercu, Fikretu Abdiću, Velikoj Kladuši gradeći iskrivljenu sliku o velikom ekonomskom dostignuću na tlu nekad najsiromašnijeg dijela BiH.

Upravo su ekonomske vrijednosti stvorene u BiH, ali i izvan njenih granica, bile i ostale povod i motiv za razne manipulacije u cilju pribavljanja materijalne koristi pojedincima, uglavnom politički podobnim poslušnicima.

Umjesto revitalizacije i oporavka Agrokomerca, nastavljena je prodaja, pljačka, uništavanje i devastacija svega što su radnici-dionačari izgradili. Vlada Federacije BiH se proglasila vlasnikom i pod tom krinkom postala vodeća snaga u pustošenju ovog giganta.

Zlouporabom vlasti i moći stvorili su zakonski okvir kojim  besramno i otvoreno krše osnovna ljudska prava, provode decenijsku diskriminaciju i čine nenadoknadivu štetu dioničarima Agrokomerca, općini Velika Kladuša i široj društvenoj zajednici.

Činjenica da su ogromne vrijednosti otuđene, opljačkane i uništene, a da nitko za njih nije odgovarao najbolje govori o razini korupcije u najvišim strukturama zakonodavne, izvršne i sudske vlasti kantona, entiteta i države Bosne i Hercegovine.