OSNAŽIVANJE ULOGE ŽENA U JAVNOM ŽIVOTU BIH- ŽENA U IZBORNOJ KAMPANJI

U srijedu, 29.11.2019.godine,  u Velikoj Kladuši održan je okrugli sto na temu „Osnaživanje uloge žena u javnom životu BiH“  kao jedna od aktivnosti iz Plana i programa rada Organizacije žena Laburističke stranke BiH.

Tom prigodom zastupnica u Federalnom Parlamentu Elma Đogić promovisala  je Priručnik za kandidatkinje na izbornim listama i za žene na javnim funkcijama simboličnog naziva „Žena u izbornoj kampanji“.

Smjernice sadržane u navedenom Priručniku vode ka novom načinu organiziranja izborne kampanje te strategijama za osvajanje i održavanje naklonosti birača koje imaju za cilj političko osnaživanje uloge žena u javnom životu Bosne i Hercegovine.

Dio rasprave sa okruglog stola bio je posvećen problematici zastupljenosti žena u javnom životu Bosne i Hercegovine.

Naglašeno je da da  unatoč tome što žene čine više od polovine stanovništva i biračkog tijela u našoj zemlji, njihova zastupljenost u javnom životu i rukovodećim  funkcijama gdje se donose odluke od značaja za građanke i građane je daleko manja nego je predviđeno trenutnim zakonskim okvirom.

Glavni zaključak Okruglog stola bio je važnost rada na osnaživanju žena kroz rad na projektima koji se bave poduzetništvom i stvaranjem prilika za samozaposlenje  kao preduvjet za  financijsku  nezavisnost žena u Bosni i Hercegovini.

Okruglom stolu prisustvovala je predsjednica Laburističke stranke BiH Elvira Abdić Jelenović, izabrane zvaničnice  na svim nivoima vlasti te  brojne aktivistice iz javnog i društvenog života.

Galerija slika u prilogu:

PR Laburisti BiH