Tko je Tko u priči o poštenju?

Tko se svečeno veseli kršenju zakona, utaji općinskih prihoda, utaji poreza?!

Nezakonita gradnja u BiH je stil življenja. Bez obzira na usvojene zakone uz napomenu da su usvajani s odmakom od 20 godina ili da su usvajani u zakonskom roku ali zbog neusvajanja podzakonskih akata dugo nisu bili provodivi, oni najodgovorniji ih ne poštuju.

Što god da je, mnogi, nerijetko sukobljeni  biznismeni, u naravi sitni trgovci, preprodavači, šverceri su se netom obogatili. Tvrdim da su nas ti i takvi uništili do srži.

Politička potpora je neizostavan faktor bez kojeg sva ta tragedija ne bi bila moguća. Nisu se političari nikad vodili projekcijom budućnosti već je zvijezda  vodilja bio interes, uglavnom financijski. Živjelo se od izbora do izbora, od tranše do tranše, izmišljajući projekte i programe potpore preko kojih se slijevao novac iz budžeta u privatne kase. Sve je išlo programirano, poznati su koraci i svote koje su uglavnom završavale u stranim bankama, u drugim državama, budućim utočištima.

Otprilike, raspored država i izmještenog domaćeg kapitala odaje sliku današnje nacionalne, religijske i ekonomske podjele. Ekonomska kriza za vlasti u BiH je bila Oaza financijskih injekcija za razne izgovore poput očuvanja radnih  mjesta, očuvanje realnog sektora, očuvanje nacionalnog identiteta itd. Negdje u tim programima našle su se i firme iz USK-a, rijetke ali brižljivo odabrane. Osim što nisu opravdale korištenje “javnog novca” poražavajuće je sto ga nisu ni vratile. Možda je to razlog neprijateljskog djelovanja spram svih pozitivnih pomaka na općini Velika Kladuša ili je samo riječ o vraćanju obaveza ili  odrađivanju duga?!

Svejedno! Danas možemo tražiti poveznice između :

  1. Migranata
  2. Nezakonite gradnje
  3. Paralelnih Institucija uobličenih u nevladina „ ovisna“ Udruženja
  4. Raznih publikacija, neovisno-ovisnih izvjestitelja i priučenih pisaca

Svi  zaronjeni u Budžete EU, BIH, F BiH, USK-a, s navučenom maskom zabrinutih likova koji su odavno ostali bez svoga JA.

Što te pojave, osim što crpe novac, energiju i optimizam,  pojedinačno nose za građane BiH? Nije manje važno ali je ovog trenutka bitnije tko to slavi? Tko to podržava? Tko o tome s uvažavanjem piše?

I tko su, uostalom, ti koji nam daju lekcije dok istovremeno čine sve kako bi izbjegli plaćanje obaveza prema lokalnoj  zajednici i Državi za koju se “navodno” zalažu?

Elvira Abdić Jelenović                                                                    Velika Kladuša, 04.10.2019.