šŸ“ŒPRAVOSNAŽNA OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA ZA EDINU ABDIĆ PLEHO

šŸ‘‰Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je prvostepenu oslobađajajuću presudu, čime je pravosnažno Edina Abdić Pleho oslobođena krivnje za krivično djelo otuđenje i oduzimanje službenog pečata Općinskog vijeća Velika KladuÅ”a, za koje je, po prijavi Fikreta BaÅ”ića, TužilaÅ”tvo USK podiglo optužnicu, a Općinski sud u Velikoj KladuÅ”i istu potvrdio.
Prije dvije godine, 01. aprila 2020. godine sijevnula je vijest u bosansko-hercegovačkim medijima da je Edina Abdić Pleho “otuđila” pečat Općinskog vijeća Velika KladuÅ”a i time “onemogućila” Fikreta BaÅ”ića da obavlja dužnost predsjedavajućeg Vijeća.
Kad je bilo koji član porodice Abdić u pitanju, nevjerojatnom brzinom iskazala se sprega između MUP-a, TužilaÅ”tva i Suda USK u procesuiranju ovog slučaja u rekordnih 2 mjeseca.
Takva reakcija na povrŔinu je izbacila primitivizam, netrpeljivost i mržnju naspram drugačijeg, s kojom smo svi svakodnevno okruženi, ali rijetki je dožive na vlastitoj koži.
Nadobudni, politički “nastrojeni” pojedinci toliko su si dali oduÅ”ka putem druÅ”tvenih mreža da su iz vlastite nemoći i obijesti pozivali na javni linč, silovanje i potpunu druÅ”tvenu degradaciju Edine Abdić Pleho, pravdajući takve postupke da se radi o “mafijaÅ”koj dinastiji ” Abdić.
U isti “koÅ”” svrstali su se mediji u Bosni i Hercegovini kojima nije bilo bitno da li su takve informacije vjerodostojne, već naprotiv takvu su neprovjerenu vijest objavili u prvim minutama najgledanijih informativnih emisija, jer od istinitosti važnija je gledanost.
Kako to obično biva, takve vijesti danas se ne mogu pronaći, niti je itko od navedenih obavijestio javnost o oslobađajućoj presudi, jer politička cenzura je jedini efikasan instrument u naÅ”oj domovini.
Afera “Pečat” bila je uvertira u politički poduhvat javnosti znan pod kodnim nazivom “Mreža”, a koji je doveo do uhićenja Općinskog načelnika Velike KladuÅ”e Fikreta Abdića (18. juni 2020.) i optužbe na račun predsjednice stranke Elvire Abdić Jelenović, samo s jednim ciljem – eliminacija iz izborne utrke, jer krivične sankcije (pravosnažne presude u krivičnom postupku) onemogućavaju kandidaturu na izborima, te dovode do oduzimanja osvojenih mandata.
Sa danaÅ”nje tačke glediÅ”ta, može se priznati da je jedino naziv akcije dobro izabran, ali sudionici ove “Mreže” su ipak drugi akteri.
Oni koji su najviÅ”e pridonijeli demonizaciji porodice Abdić, najviÅ”e su se okoristili o istu.
Tu su prije svega bivÅ”i članovi Laburističke stranke, koji su dva mjeseca prije nemilog događaja putem druÅ”tvenih mreža najavili istupanje iz stranke, jedni s ciljem dodvoravanja proboÅ”njačkim političkim strankama radi ostvarenja lične materijalne koristi, na čijim izbornim listama su na kraju zavrÅ”ili,
a drugi s ciljem zadržavanja mandata u Domu naroda Parlamenta F BiH, koji je trebao biti predan Edini Abdić Pleho krajem 2020. godine ( Odluka CIK BIH, broj: 06-01-07-3-16/19).
Da je to uistinu bio jedini motiv dovoljno govore slijedeće činjenice:
šŸ“ŒAfera “Pečat” zavrÅ”ila pravosnažnom oslobađajućom presudom,
šŸ“ŒTužilaÅ”tvo USK odustalo od optužbe predsjednice stranke Elvire Abdić Jelenović odmah po zavrÅ”etku Lokalnih izbora 2020. godine,
šŸ“Œa u predmetu Općinski načelnik Fikret Abdić, prema stavu odbrane, neće biti osnova za donoÅ”enje presude na Å”tetu Općinskog načelnika.
šŸ“ŒPotpisnici krivičnih prijava i glavni svjedoci u ovim predmetima danas su savjetnici Premijera, predsjednici i članovi rukovodnih organa proboÅ”njačkih stranaka, direktori Å”kola, predsjednici novoosnovanih političkih subjekata, Å”to im je bio cilj, ali i jedini način da iste ostvare.
Lov na “glavu Fikreta Abdića” i njemu lojalnih ljudi jeste možda kratkoročno primamljiv, ali dugoročno zasigurno ostavlja posljedice po “počinioce”.
To je valjda sada jasno, ili možda nije?!
“Kada čovjek upire prstom u nekoga drugog, trebao bi se sjetiti da četiri njegova prsta pokazuju u sebe”
L. Nizer
Edina Abdić Pleho
Zastupnica u SkupŔtini USK