𝗢𝗱𝗿𝘇̌𝗮𝗻𝗮 2.𝘃𝗮𝗻𝗿𝗲𝗱𝗻𝗮 – 𝗻𝗲𝘇𝗮𝗸𝗼𝗻𝗶𝘁𝗮 𝗶 𝗻𝗲𝘂𝘀𝘁𝗮𝘃𝗻𝗮 𝘀𝗷𝗲𝗱𝗻𝗶𝗰𝗮 𝗦𝗸𝘂𝗽𝘀̌𝘁𝗶𝗻𝗲 𝗨𝗦𝗞-𝗮!!!

𝗢𝗱𝗿𝘇̌𝗮𝗻𝗮 2.𝘃𝗮𝗻𝗿𝗲𝗱𝗻𝗮 – 𝗻𝗲𝘇𝗮𝗸𝗼𝗻𝗶𝘁𝗮 𝗶 𝗻𝗲𝘂𝘀𝘁𝗮𝘃𝗻𝗮 𝘀𝗷𝗲𝗱𝗻𝗶𝗰𝗮 𝗦𝗸𝘂𝗽𝘀̌𝘁𝗶𝗻𝗲 𝗨𝗦𝗞-𝗮!!!
Ali, tko mari⁉️
Najglasniji borci za „državu“ i njenu cjelovitost su u pravilu političari koji su direktno učestvovali i učestvuju u njezinoj kontinuiranoj razgradnji.
Mlatarati frazama o ljubavi prema domovini, a istovremeno đonom gaziti po Ustavu te domovine je najblaže rečeno „licmjerstvo“ bez premca!!
Jasno je svakom slobodnomislećem i pametnom čovjeku da je gradnja društva neznanja, kakvo je danas bosansko-hercegovako društvo, siguran put u vladavinu neznalica, primitivaca i pokondirenih bića kojima ništa sem osobnih primanja nije važno.
U prilog tome ide način sazivanja i održavanja vanrednih sjednica Skupštine USK-a, a da prethodno nije završeno konstituiranje Skupštine u ovom sazivu.
Priča o financijskoj blokadi Kantona je paravan za patološki strah od izostanka njihovih plaća, naglašeno „njihovih plaća“ kroz koju se provlače „budžetski korisnici“, prije svega oni na političkoj uzici, gluhi i nijemi na nezakonito i neustavno djelovanje njihovih naredbodavaca.
Sve u svemu, možemo zaključiti slijedeće:
· Kršenje Ustava je nadjačala filozofija „čopora“;
· Odluka o privremenom financiranju je usvojena;
· Oplakivanje nad vlastitom sudbinom na trenutak može prestati;
· Vuk dlaku mijenja ali ćud nikad;
Ali, okrenimo se konstituiranju Skupštine USK-a i nedodirljivoj priči o Klubu Bošnjaka!!!!
Klub Bošnjaka čini 25 zastupnika od čega podjela na nezvanična TRI koaliciona bloka izgleda ovako:
BLOK 1 – NES, SDP I S BiH = 10
BLOK 2 – SDA i DF = 9
BLOK 3 – Pomak, NiP i NS = 6
Klub odlučuje većinom glasova,u ovom slučaju od 13 zastupnika.
Nezvanično, priča „ Osmorke“ na USK-a, ako je uopće i postojala, raspala se osnivanjem BLOK-a 3 koji je izglasao 1 delegata u Dom naroda(Bošnjaka iz NiP-a), te im je preostalo da „trguju“ s nekoliko pozicija za zastupnike POMAK-a i Njihove stranke.
Možda to i nebi bio problem da je završena procedura izbora delegata u državni Dom naroda, imenovanje rukovodstva Federacije BiH i imenovanje Vlade Federacije BiH gdje su apetiti stranaka ogromni, a minimiziranje zastupnika koji dolaze iz USK-a, bez obzira na stranačku pripadnost, uobičajno.
Toliko o ideologiji iako se svi raspadaju po šavovima od kombinacija kako i na koji način dobiti bar jednog Bošnjaka!!
Jednostavno, uz sve njihove kalkulacije, podvale, prevare, ujedinjenja, razjedinjenja, blokove, klubove, interesne grupacije, uvijek su na početku.
To vraćanje na početak tjera ih na djelovanje izvan zakonskih okvira i svakim danom sve više udaljuje od onog što bi im trebala biti preokupacija.
Spoznaja da SDA i NES imaju jednake šanse za formiranje vlasti na USK-a uz spremnost da zadovolje apetite BLOK-a 3, predstavlja ŠOK samo u njihovim redovima.
Pomak i Njihova stranka, na ovoj razini, očekuju mjesto Predsjedavajućeg Skupštine USK-a i mjesto Predsjednika Kluba Bošnjaka. SDA i NES imaju razloge zašto na to ne pristaju, a oni ostali koji se vrte oko njih možda napokon shvate da su u ovoj priči nevažni.
Naposlijetku, odgovornost za nastavak konstituirajuće sjednice je na Klubu SDA i NES-a, dvojcu koji nas je bezbroj puta uvjerio kako je „zajedništvo“ moguće kad su njihovi interesi u pitanju.
Zastupnica u Skupštini USK-a
Elvira Abdić Jelenović, mag.ing.aedif.
Dana, 25.01.2023.