‼️San o „fildžan“ državi se nastavlja!

Tko god činio vlast u BiH na razini države ili entiteta, san o „fildžan“ državi se nastavlja. U to nas svakodnevno uvjeravaju političari iz Federacije BiH zbijeni u tor iz kojeg, sve i da žele, ne znaju izići. Pritisak javnosti ili kako oni kažu pritisak SDA iz dana u dan rezultira novom histerijom, novim napadajima straha i nevjerovatnoj energiji u odbrani onog što su do jučer, zajedno s njima kreirali.
Strah, nesigurnost, nespremnost ili samo spoznaja da su u godinama i desetljećima „nečinjenja“, „nereagiranja“ , „nerazumijevanja“ ostali bez cilja, bez ideja, bez vizije bosansko-hercegovačke budućnosti?!
Danas nam govore o važnosti komunikacije i suradnje s drugim i drugačijim, misleći isključivo na pripadnike srpskog i hrvatskog naroda, a istovremeno produbljuju odnose koje su narušili u naletu sopstvene ograničenosti i patološke odbojnosti naspram onih koji su platili previsoku cijenu za mrvu slobode, za mrvu prava na ostanak i opstanak u svom, na svom i za svoje.
Samo naivni vjeruju kako se nešto u „njihovim“ glavama i „njihovom“ poimanju demokracije, slobode, ljudskih prava, promijenilo. Kad „zagusti“, a oni će učiniti sve da situacija izgleda baš tako, na scenu stupa borba za očuvanje sna o „fildžan“ državi.
Primjetno se povlače crvene linije obrane s ciljem povratka sjećanja na vrijeme u kojem su kriminalci, lopovi i ljudi sumnjivog morala postali autoriteti, a znanje marginalizirano do točke konačnog nestanka.
S pravom se pitamo, što je to još od vrijednosti ostalo u Bosni i Hercegovini, a da već nisu pogazili, rasprodali, obezvrijedili, uništili???
Što je to, sem gomile laži i ljudskih stradanja, preostalo da bi se likovalo, da bi se vladalo ili ovladalo?
I, na kraju što znači borba protiv izdaje BiH kad su izdali sve u što su dobronamjerni građani BiH vjerovali??

Predsjednica Laburista BiH
Elvira Abdić Jelenović,mag.ing.aedif.

Dana, 19.01.2023.